Premijerka RS tvrdi da je zaposlila 20.000 ljudi

Premijerka Vlade RS, Željka Cvijanović izjavila je kako je nakon usvajanja novog Zakona o radu, krajem 2015. godine, do danas u ovom entitetu zaposleno više od 20.000 ljudi.

Sve smo to prevazišli zato što smo ljudi dijaloga i znamo da se stvari u društvu ne mogu popravljati ako ne njegujemo dijalog sa socijanim partnerima. Radili smo dalje i danas bez ikakvih problema mijenjamo Zakon o radu, a pokazalo se da su prava radnika ostala na istom nivou i da imamo više od 20.000 zaposlenih nego kada je usvajano zakonsko rješenje.”

Željka Cvijanović, 04.07.2018.

Zvanične podatke o broju zaposlenih na mjesečnom nivou pokušali smo dobiti iz Republičkog zavoda za statistiku RS, s obzirom da se na zvaničnoj web stranici oni ne nalaze. Međutim, u odgovoru nam je rečeno da ovaj zavod te podatke objavljuje polugodišnje, za mjesec mart i mjesec septembar, a da se prosjek ova dva mjeseca objavljuje u godišnjem biltenu o platama, zaposlenosti i nezaposlenosti.

Prema podacima iz posljednjeg objavljenog biltena, tokom 2015. godine u RS je prosječno bilo 245.975 zaposlenih, u 2016. godini njih 253.305, a u prošloj godini 260.608 zaposlenih. Kako su nam rekli iz RZS, podaci za mart 2018. godine trebali bi biti objavljeni za desetak dana. Zakon o radu usvojen je u NSRS 29. decembra 2015. godine, pa razlika prema ovim podacima tako iznosi 14.633 zaposlenih, što je manje u odnosu na ono što govori premijerka.

Istinomjer je kontaktirao i Poreznu upravu RS koja vodi mjesečnu evidenciju u okviru Jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, te dobio slijedeći odgovor:

Prema evidencijama Poreske uprave RS na dan 31.01.2016. godine, a na osnovu podataka iz Jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, registrovano 275.139 obveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje, dok je na dan 31.05.2018. godine registrovano 289.588 obveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje.”

Poreska uprava RS, 06.07.2018.

Ako pogledamo ove podatke, razlika iznosi 13.849 zaposlenih, što je opet dosta manje od premijerkinih 20.000. Svakako evidentna je velika razlika u podacima RZS i Porezne uprave, što je slučaj i u ostatku zemlje, a o čemu je istinomjer pisao i ranije.

Kako ni prema jednim dostupnim podacima nije evidentan rast zaposlenosti u RS u onolikoj mjeri kako to tvrdi Željka Cvijanović, njenu izjavu ćemo ocijeniti ocjenom neistina.

(Isrinomjer.ba)

Ruska Federacija nije “progledala kroz oči” zloupotrebama prilikom izvoza jabuka iz BiH

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje,...

Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...Sankcije Špiriću uveo je State Department, a ne Ambasada SAD-a u BiH

Nakon što je na zvaničnoj stranici State Departmenta objavljena informacija da su uvedene sankcije potpredsjedniku SNSD-a i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH, Nikoli Špiriću zbog...