Isplata penzija započeta pa obustavljena

Iako je Vlada FBiH potpisala sporazum sa udruženjem penzionera da će penzije u ovom entitetu biti isplaćivane do 5. u mjesecu, svjedoci smo kašnjenja u isplatama svakog mjeseca. Gostujući početkom aprila u emisiji „Odgovorite ljudima“ na FTV-u, premijer FBiH, Fadil Novalić kašnjenja penzija pravdao je prilivom novih 15.000 penzionera u ovoj godini, ali je i najavio da će aprilske penzije biti isplaćene na vrijeme.

Fadil-Novalić-1

Na novu godinu događa se jedan šok. 15.000 ljudi ide u penziju. I to je 6 miliona novog tereta ka penzionom fondu mjesečno, odnosno godišnje 72 miliona KM (…) Već sad u mjesecu aprilu ćemo vratiti tu ravnotežu“

Fadil Novalić, FTV, Odgovorite ljudima, 06.04.2016.

Međutim, bez obzira što je premijer Novalić najavio isplatu aprilskih penzija na vrijeme, to se nije desilo. Naime, prema informacijama sa zvanične web stranice Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), upravni odbor Zavoda je odlučio da će isplata aprilskih penzija početi 6. maja.

Iako je isplata penzija zaista počela 6. maja, prema informacijama Federalne televizije, njihova isplata je ponovo obustavljena jer nema dovoljno novca. Ukupno potrebna sredstva za isplatu aprilskih penzija iznose oko 160 miliona KM.

Penzije u FBiH konstantno kasne od Nove godine o čemu je i ranije pisao Istinomjer, a njihova isplata nije bila redovna ni prošle godine.

S obzirom da je najavio stabilizaciju u isplati penzija za april, a da je njihova isplata ipak počela sa danom zakašnjenja u odnosu na termin dogovoren sporazumom, za svoje obećanje Novalić dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Klirinški dug uplaćen Federaciji BiH nije otišao u infrastrukturne projekte

Još prije nego su sredstva uplaćena, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić u par navrata izjavio je da će novac od...

Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...


BiH i dalje čeka na članstvo u WTO

Pregovarački tim BiH, na čelu sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirkom Šarovićem, po povratku sa završnih pregovora za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u februaru...