Bevanda: Povratak – “prioritet” na čekanju

vjekoslav bevandaPredsjedatelj Bevanda je naglasio i značaj realiziranja programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih osoba i istaknuo da je potrebno učiniti dodatne napore kako se ne bi u europskim i administrativnim institucijama zadržavala sredstva koja su namijenjena za ove projekte.

„Mi ćemo kod svih inozemnih donatora, kroz europske banke osigurati da novac koji leži na računima, pa i onaj koji je uplaćen, bude što prije operativan kako bismo pomogli ovoj populaciji. To treba da bude prioritet“, izjavio je nakon susreta predsjedatelj Bevanda.

(Fena, 04.02.2013.)

Komentar:

Još početkom prošle godine, prilikom posjete Beogradu i susreta sa tadašnjim premijerom Republike Srbije Ivicom Dačićem, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda je istakao kako će raditi na tome da novac stranih donatora, namijenjen za stambeno zbrinjavanje izbjeglih osoba, bude što prije operativan. No, to se nije desilo ni nakon godinu i pet mjeseci od ove izjave.

Kako je Istinomjer već pisao, sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji, održanoj u Sarajevu još 2012. godine, još uvijek se nalaze na računima stranih banaka, a nisu iskorištena zbog toga što Evropska komisija nije dala saglasnost za to. Razlog tome je neusaglašenost procedura.

U okviru ovog projekta samo u Bosni i Hercegovini trebala su biti obezbijeđena trajna stambena rješenja za 5.400 porodica (oko 14.000 lica), odnosno po 1.800 porodica iz reda svakog od tri konstitutivna naroda i ostalih. Od navedenih 5.400 porodica, na prostoru Republike Srpske trajna stambena rješenja su planirana za 4.200, a na prostoru Federacije BiH za 1.200 porodica.

Međutim, kako sredstva nisu iskorištena do danas, izgradnja objekata za ove porodice je i dalje na čekanju, a „beogradsko obećanje“ Vjekoslava Bevande o prioritetnom rješavanju ovog problema je samim tim ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Bivši radnici “FAMOSA” očekuju obećanu isplatu

Od kupoprodaje "FAMOSA" trebalo bi biti isplaćeno po 2.500 KM za 327 bivših radnika. Nakon što je stavljen pod...

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru 2016....Vlada HNK ostaje pri svom stavu

Nakon konferencije za štampu glasnogovornika Vlade HNK, održane 09.03.2018. godine, jasno je da strane ostaju i dalje na svojim prethodnim pozicijama. Borbi između Strukovnog sindikata doktora...