Sadik Ahmetović

Sadik Ahmetović

Sadik (Ibrahim) Ahmetović je rođen 1. augusta 1969. u mjestu Podgaj kod Srebrenice, gdje i danas živi sa porodicom. Osnovnu školu je završio u Srebrenici 1984. godine. Četiri godine kasnije završio je srednju medicinsku školu u Zvorniku, a diplomirao na Defektološkom fakultetu u Tuzli 2000. godine. Na istom fakultetu je početkom 2009. godine magistrirao.Član je Stranke demokratske akcije (SDA) od 1990. godine. Na izborima 1990. osvojio je zastupničko mjesto u Skupštini općine Srebrenica.

Na lokalnim izborima 2000. ponovno je s 1164 glasa izabran za zastupnika u Skupštini općine Srebrenice. Te iste godine diplomirao je na Defektološkom fakultetu u Tuzli Sljedeće godine izabran je za potpredsjednika Skupštine općine. Za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske izabran je 2002. s 4189 glasova. Istovremeno je obavljao obe dužnosti do 2006.

Na općim izborima 2006. bio je kandidat za zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH. Dobio je 3570 glasova, a u Zastupnički dom ušao je zahvaljujući kompenzacijskom mjestu. Za potpredsjednika SDA izabran je na Petom kongresu 2009. Istovremeno je postao članom Predsjedništva stranke i njezinog Vijeća u Grupi za sigurnosnu politiku. Iste godine magistrirao je na Defektološkom fakultetu u Tuzli.

Zbog blokiranja odluke o donošenju proračuna od strane SDA, pokrenuta je smjena njezinih ministara u Vijeću ministara BiH, među kojima su bili Ahmetović, ministar sigurnosti, Muhamed Ibrahimović, ministar obrane i Fuad Kasumović, zamjenik ministra financija. Zastupnički dom PS BiH izglasovao je odluku o smjeni 5.7.2012., a odluku je potvrdio Dom naroda PS BiH 22.10.2012.

Stranku je napustio 2017. godine.

Ahmetović inicirao smjenu Crnadka

Nakon što je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, donio odluku da Ministarstvo vanjskih poslova neće...

Sadik Ahmetović

Keljmendi je svuda oko nas

"Ja odgovorno tvrdim da mi znamo gdje je Keljmendi, to je čovjek koji se kreće po cijelom regionu, gdje je bio juče gdje je danas vjerovatno... Vjerovatno mijenja mjesto, ali mi znamo gdje je"...Sadik Ahmetović: Jašarević je “nenormalni vehabija”

"Vehabija Mevlid Jašarević je nenormalna osoba, jer normalna osoba ne može uzeti pušku i pucati nasumice po gradu", izjavio je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH. (Nezavisne novine, 6. 11....