Neistina

Zvizdićevo “dvostruko više” zapravo je dvostruko manje

Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića, već smo ocjenjivali za neistinite tvrdnje o radu tijela kojim predsjedava. Prošli put Zvizdić je tvrdio da je Vijeće ministara usvojilo “750 reformskih dokumenata”, dok je stvaran broj bio 13 puta manji. Ovoga puta, nesrazmjera između njegovih tvrdnji i realnosti je nešto manja, ali jednako neosporna.

 

Osim toga, ovo Vijeće ministara je za samo 25 mjeseci svoga rada održalo dvostruko više sjednica i usvojilo dva puta više materijala, dva puta više strategija i politika iz ključnih oblasti kao što su: transport, zaštita okoliša, borba protiv korupcije, borba protiv terorizma, politika prema iseljeništvu, strategija sektora pravde, upravljanje dugom, elektronske komunikacije, integrisano upravljanje granicom itd, te usvojilo više zakona nego bilo koje Vijeće u prethodnom mandatu.

Nažalost, takav pristup je u posljednjih nekoliko mjeseci već postao dio prakse, jer zakoni koje Vijeće ministara usvoji jednoglasno, a uputili smo u dosadašnjem mandatu više prijedloga zakona nego bilo koje vijeće ministara u istom periodu prije nas, ne dobivaju podršku koalicije u parlamentarnoj proceduri.

Denis Zvizdić, 06.06.2017.

 

Kako bismo provjerili da li je aktuelni saziv Vijeća ministara zaista bio duplo produktivniji od prethodnih, pregledali smo sve registre Službenih glasnika, izvještaje sa sjednica i izvještaje o radu Vijeća ministara, te evidenciju o zakonima u parlamentarnoj proceduri za aktuelni mandat i dva prethodna mandata. Svi izvori su pregledani za isti vremenski period koliko je Zvizdić na čelu Vijeća ministara, to jest za prve dvije godine i tri mjeseca mandata. Prema evidenciji o sazivima Vijeća ministara, u mandatu 2006-2010 ono je počelo sa radom 20.2.2008; u mandatu 2010-2014. formirano je 10.2.2012; te je u aktuelnom mandatu formirano 31.3.2015. godine.

Pogledajmo kako izgleda poređenje produktivnosti Vijeća ministara u ova tri mandata, po svim osnovama koje je Denis Zvizdić naveo u svom intervjuu.

 

1. “Vijeće ministara je u ovom mandatu održalo dvostruko više sjednica”

Iako Zvizdić nije naglasio sa kojim se mandatom poredi, može se pretpostaviti da se izjava odnosila na prethodni mandat. Pregled najava i izvještaja sa sjednica Vijeća ministara pokazuje da su u aktuelnom sazivu održane 104 sjednice, dok je u istom periodu u prethodnom mandatu održano 94. Zajedno sa vanrednim i tematskim sjednicama, u ovom mandatu održano je 118, a u prethodnom 98 sjednica.

Očito je da u aktuelnom mandatu nije održan dvostruko veći broj sjednica nego u prethodnom, iako jeste održano 20 sjednica više. No, ukoliko se uporedi sa mandatom 2006-2010, ovaj saziv Vijeća ministara je zapravo održao duplo manje sjednica nego pretprošli. Naime, u prve dvije godine i tri mjeseca pretprošlog mandata, Vijeće ministara održalo je ukupno 234 sjednice (121 redovna i 113 vanrednih).

Pregled statistike održanih sjednica dostupan je na ovom linku.

 

2. “Vijeće ministara je usvojilo dva puta više materijala, strategija i politika”

Ukupan broj dokumenata objavljenih u Službenom glasniku, koje je do sada usvojilo aktuelno Vijeće ministara, iznosi 803. U prethodnom mandatu, bilo ih je 1041. Dakle, broj usvojenih akata u ovom mandatu značajno je manji, a ne dvostruko veći, u odnosu na isti period prethodnog mandata.

Pregled statistike usvojenih materijala objavljenih u Službenom glasniku BiH dostupan je na ovom linku.

 

Što se tiče strategija i politika, njihov ukupan broj veći je za 1 u odnosu na broj usvojen u istom periodu u prošlom mandatu, a skoro dvostruko manji u odnosu na pretprošli mandat. U prve dvije godine i tri mjeseca, aktuelni saziv Vijeća ministara usvojio je 12 strategija i politika; u istom vremenskom periodu, saziv 2006-2010 usvojio je 22.

Zvizdić je u svom intervjuu istakao da se radi o strategijama i politikama “iz ključnih oblasti kao što su: transport, zaštita okoliša, borba protiv korupcije, borba protiv terorizma, politika prema iseljeništvu, strategija sektora pravde, upravljanje dugom, elektronske komunikacije, integrisano upravljanje granicom,” čime je zapravo nabrojao one strategije i politike koje je Vijeće ministara uopšte usvojilo u ovom mandatu. Zvizdić je pri tome naveo i par oblasti u kojima, barem prema pregledu Službenog glasnika i zvanične stranice Vijeća ministara, nisu usvojene nikakve politike i strategije (strategija sektora pravde i elektronske komunikacije), koje se, pak, mogu naći u prethodnim mandatima. Čak i kada se posmatraju samo oblasti koje je Zvizdić izdvojio kao “ključne”, ova izjava je netačna, jer je takvih dokumenata u ovom sazivu bilo 8, dok ih je u pretprošlom mandatu bilo 6.

Pregled usvojenih politika i strategija dostupan je na ovom linku.

 

3. “Aktuelno Vijeće ministara je uputilo parlamentu više zakona nego bilo koje drugo”

Parlamentarna skupština BiH na svojoj zvaničnoj stranici ima pregled svih zakona koji su upućeni u parlamentarnu proceduru u ovom i prethodnim mandatima. Ova evidencija pokazuje da je aktuelno Vijeće ministara do sada uputilo 55 zakona u PS BiH, dok je u istom periodu u prošlom mandatu uputilo 56 zakona. U mandatu 2006-2010, Vijeće ministara je u istom periodu uputilo 117 zakona u parlamentarnu proceduru – više nego u ovom i prethodnom mandatu zajedno.

Mandat

20.2.08.-26.5.10.10.2.12. – 16.5.14.31.3.15. – 6.6.17.
Broj zakona 11756

55

 

Zvizdićeva izjava o navodnoj dvostruko većoj produktivnosti aktuelnog saziva Vijeća ministara je, bez svake sumnje, u potpunosti neistinita.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!