Nedosljedno

Zvizdić: Sarađivali smo odlično, a sad adio

Denis ZvizdicPredsjedavajući Vijeća ministara BiH,Denis Zvizdić pokrenuo je u četvrtak 19. novembra inicijativu rekonstrukciju državne vlade odnosno za smjenu ministra prometa i komunikacija Slavka Matanovića (DF) i zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića (DF). Prema dogovoru o novoj parlamentarnoj većini na svim nivoima vlasti koji su nedavno postigli SDA, SBB i HDZ, za ministra prometa i komunikacija predložen je Fahrudin Radončić, lider SBB-a, a za zamjenika ministra odbrane SBB bi prema najavama trebao predložiti Bakira Dautbašića.

Međutim, prije samo nekoliko mjeseci govoreći o 100 dana rada Vijeća ministara BiH, Zvizdić je u prvi plan stavio „konstruktivnu i dobru“ saradnju svih ministara na državnom nivou.

„Ono što na početku odmah moram kazati je da sam zadovoljan radom Vijeća ministara u prva tri, tri i po mjeseca, posebno sa nekoliko aspekata. Prvi je vrlo kvalitetna, konstruktivna i dobra saradnja svih ministara unutar Vijeća ministara. Drugi je izražena politička volja i spremnost na postizanje dogovora, spremnost na postizanje kompromisa i spremnost na ozbiljnom i konzistentnom radu na realizaciji ključnih prioriteta koje je Vijeće ministara odmah definiralo na početku svoga rada, a mogu se sažeti u neka četiri ključna pravca. To je rad na dinamiziranju evropskih integracija odnosno puta BiH ka evropskim integracijama, drugi je veći stepen i kvalitetnije regionalne saradnje. Treći prioritetni pravac je pitanje ekonomskog razvoja, obnove i stabilnosti BiH i četvrti prioritet je vladavina prava i borba protiv svih oblika korupcije i svih oblika ekstremizma.“

(Denis Zvizdić, 27.07.2015.)

Ako se osvrnemo na period između Zvizdićeve izjave i njegovog zahtjeva za smjenu kadrova DF-a u Vijeću ministara ne možemo naći niti jedan veći problem koji je bio prepreka njegovom funkcionisanju. Štaviše, Vijeće ministara funkcionisalo je sasvim normalno i nakon što je na nivou FBiH nastao raskol unutar koalicije SDA – DF – HDZ, zbog sporne Uredbe o upravljanju javnim preduzećima koju nisu podržali federalni ministri iz reda DF-a, a koju je i Ustavni sud FBiH nedavno proglasio neustavnom.

Jasno je da je predsjedavajući Zvizdić zahtjev za smjenu ministara uputio zbog dogovora na stranačkom nivou, a ne zbog problema u radu Vijeća ministara. Ne možemo se, ipak, oteti utisku da je ovaj potez krajnje nedosljedan njegovim izjavama iz jula. O smjeni kadrova DF-a Parlament BiH bi trebao raspravljati u decembru, a već sada se mogu čuti glasovi pojedinih poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH koji, kako kažu, neće glasati za smjenu Matanovića i Suljagića.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!