Nedosljedno

Zvizdić prolongirao rok za dobijanje kandidatskog statusa za EU

Početkom sedmice, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, otputovao je u Brisel gdje se sastao sa zvaničnicima Europske unije, a nakon sastanka je po ko zna koji put izjavio kako je BiH ostvarila veliki napredak na putu ka EU.

“Bosna i Hercegovina je imala najuspješniju godinu kada je riječ o pocesu evropskih integracija. Prošle godine smo dobili upit Evropske komisije, a nadamo se da ćemo u prvom tromjesečju 2018. godine dobiti kandidatski status.”

(Denis Zvizdić, 19.06.2017.)

Ove godine Zvizdić je u nekoliko navrata najavio mogućnost dobijanja kandidatskog statusa naše zemlje u EU do kraja ove godine. Prvo je to učinio nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Ja se nadam da ćemo kraj ove godine dočekati sa dvije dobre i važne vijesti za BiH, to je kandidatski status i aktivacija MAP-a, što bi značilo, dakle, na neki način nepovratno, nereverzibilno stavljanje na tračnice euro-atlantskih integracija.”

(Denis Zvizdić, 02.02.2017.)

Kasnije, u maju Zvizdić je na press konferenciji u Sarajevu kazao kako su još uvijek realne procjene da bi BiH do kraja godine ili početkom naredne mogla dobiti kandidatski status za EU, a isti rok je postavio i u pogledu aktivacije MAP-a kako bi BiH mogla postati članica NATO-a.

“Budite sigurni da će i jedan i drugi proces biti završeni krajem ove ili početkom naredne godine. Hoće li to biti plus ili minus dva mjeseca, teško je sada procijeniti. Imajući u vidu da je europski i NATO put bio potpuno blokiran 100 mjeseci, prije nego što je imenovano ovo Vijeće ministara, na neki način jeste prihvatljivo da probijemo rokove za nekih mjesec ili mjesec i pol, ali posao će sigurno biti odrađen.”

(Denis Zvizdić, 25.05.2017.)

Dakle, uprkos dosadašnjem optimizmu i vjeri u brzi evropski napredak naše zemlje, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, očigledno je pomjerio rok za dobivanje statusa kandidata za najmanje tri mjeseca. Stoga će od Istinomjera Zvizdić dobiti ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!