Neistina

Zvizdić nije osvojio najveći broj glasova u historiji parlamentarnih izbora u izbornoj jedinici KS

U intervjuu za portal Klix, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić govorio je, između ostalog, i o odlasku kadrova iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji se dešavao u proteklom periodu.

Foto: Klix.ba

U vezi sa tim, Zvizdić je iznio i tvrdnju da je on lično osvojio najveći broj glasova u historiji parlamentarnih izbora u izbornoj jedinici Kantona Sarajevo.

Ako posmatramo samo broj glasova koji su dobili ljudi koji su otišli ili oni koji razmišljaju o odlasku, kao što sam ja, onda ne govorimo o nekoliko hiljada glasova, već o stotinu hiljada glasova. Govorimo o 120.000 glasova za samo četiri osobe koje su otišle iz SDA. Riječ je o gdinu Elmedinu Konakoviću, Aljoši Čampari, Semiru Efendiću i meni koji sam dobio 40.000 glasova, a to je najveći broj dobijenih glasova u historiji parlamentarnih izbora u izbornoj jedinici Kantona Sarajevo.

Denis Zvizdić, 9. 6. 2021.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije BiH moguće je pronaći podatke o broju pojedinačnih glasova koji su osvojili kandidati političkih partija u BiH za sve nivoe vlasti koji se biraju na općim izborima od 2002. godine na ovamo. Kako bismo provjerili tačnost Zvizdićeve tvrdnje, konsultovali smo pojedinačne rezultate kandidata za Predstavnički dom PSBiH iz Kantona Sarajevo.

Prema tim podacima, u izbornoj utrci za Predstavnički dom PSBiH, iz izborne jedinice koja obuhvata Kanton Sarajevo na izborima 2018. godine, Denis Zvizdić je na listi Stranke demokratske akcije osvojio 38.506 glasova.

Na Općim izborima 2014. godine, Željko Komšić je na listi Demokratske fronte osvojio 42.407 glasova iz izborne jedinice sarajevskog kantona, što je za skoro 4.000 glasova više nego što je osvojio Denis Zvizdić na narednim izborima.

Veći broj glasova od Denisa Zvizdića iz iste izborne jedinice imao je i Beriz Belkić na listi Stranke za BiH 2006. godine, njih 40.490.

S obzirom na navedene podatke, Istinomjer će tvrdnju Denisa Zvizdića da je osvojio najveći broj glasova u historiji parlamentarnih izbora u izbornoj jedinici Kantona Sarajevo ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!