Djelimično ispunjeno

Zoran Tegeltija: Kozmetički rebalans budžeta

Zoran Tegeltija“Zbog obaveza prema MMF-u, morali smo izvršiti određene korekcije. Ipak, suština budžeta je da nema umanjenja prava kada su u pitanju lična primanja budžetskih korisnika. Podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju zadržani su na sadašnjem nivou, podsticaji za izvoz takođe nisu umanjeni, kao i sredstva za zbrinjavanje radnika koji zbog stečaja preduzeća ostanu bez posla, naveo je ministar Tegeltija i objasnio: “Kada su u pitanju budžetske uštede, najveća zahvatanja su napravljena na socijalnim davanjima i to u iznosu od 7 miliona KM, zbog činjenice da je primjena novog Zakon o socijalnoj zaštiti počela nekoliko mjeseci kasnije nego je to bilo planirano.” Potom slijedi smanjenje na stavci materijalnih troškova za 7 miliona KM, te još neke uštede do milion KM. Vlada neće uplatiti Fondu PIO grant od 2 miliona KM, a što je obaveza prema MMF-u, rekao je entitetski ministar finansija.”

(Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Oslobođenje, 28.08.2012.)

Komentar:

Bez obzira što je NSRS na sjednici 5. septembra usvojila rebalans budžeta manji za 15 miliona KM u odnosu na prethodni, analizom smanjenih stavki ne može se zaključiti da je Tegeltija u potpunosti ispunio dato obećanje. Rebalansom budžeta smanjene su stavke izdvajanja Penzionom fondu RS (PIO RS) u obećanom iznosu kao i niz drugih stavki koje se odnose na finansiranje povratka, civilne žrtve rata, Merhamet, Caritas te druge humanitarne organizacije, no nije došlo do pomenutog smanjenja izdvajanja za materijalne troškove i stručne usluge za 7 miliona, nego je ova stavka smanjena za 4 miliona.

U rebalansiranom budžetu došlo je i do znatnog povećanja izdvajanja za vjerske organizacije gdje su ona sa 300.000KM povećana na čak 3.550.000 KM, a do povećanja je došlo i u stavci izdvajanja za javne medije koja je uvećana za 1,5 miliona KM, odnosno sa 1.4 miliona KM na 2.955.000KM.

Iz poređenja prethodnog i nedavno usvojenog rebalansa budžeta jasno se vidi da su u Vladi RS napravili izmjene kojima su opet najviše pogođeni najugroženiji slojevi stanovništva, a sve u svrhu novog zaduženja kojim će se opet pokrivati budžetski deficit, tako da se obećanje ministra finasija RS može ocijeniti kao djelimično ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!