Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Budžet za 2019. godinu

Novoformirana zakonodavna tijela na svim nivoima u Bosni i Hercegovini ulaze u proces donošenja odluka u vezi budžeta za narednu 2019. godinu, ali i odluka o privremenom finansiranju.

Novoformirana zakonodavna tijela na svim nivoima u Bosni i Hercegovini ulaze u proces donošenja odluka u vezi budžeta za narednu 2019. godinu, ali i odluka o privremenom finansiranju.

U tom kontekstu bilo je i obećanje koje je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Elvir Karajbić dao 21.12.2018. godine, izjavljujući “da prvo što treba uraditi u tom zakonodavnom tijelu jeste donijeti Odluku o privremenom finansiranju ili usvojiti Budžet Federacije najdalje do 31. januara 2019. godine”, naglašavajući da je “to put da se nesmetano odvija život u Federaciji BiH”.

Tako je 27.12.2018. godine, Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojem, kako se navodi, “nije bilo predstavnika SDA i koalicije predvođene HDZ-om BiH”, usaglasio stav da se nastavak konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela održi 09.01.2019. godine.

Nakon što je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH privedena kraju, istog dana, 09.01.2019. godine održana je vanredna sjednica ovog zakonodavnog tijela na kojoj je po hitnom postupku usvojen Budžet Federacije BiH u iznosu od 2,65 milijardi KM.

Prijedlog Budžeta za 2019. godinu, koji će morati biti potvrđen i od strane Doma naroda Parlamenta FBiH, usvojen je sa 57 glasova “za” i 25 “protiv”, dok je četiri zastupnika bilo “suzdržano”.

Ovim Istinomjer obećanje predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Elvira Karajbića vezano za usvajanje Budžeta Federacije BiH ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Djeca s oštećenim sluhom i vidom u KS uskoro će dobiti logopede i defektologe

U oktobru prošle godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo najavilo je da će škole u KS, u koje idu djeca s oštećenim sluhom i vidom dobiti logopede i...RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...