Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Budžet za 2019. godinu

Novoformirana zakonodavna tijela na svim nivoima u Bosni i Hercegovini ulaze u proces donošenja odluka u vezi budžeta za narednu 2019. godinu, ali i odluka o privremenom finansiranju.

Novoformirana zakonodavna tijela na svim nivoima u Bosni i Hercegovini ulaze u proces donošenja odluka u vezi budžeta za narednu 2019. godinu, ali i odluka o privremenom finansiranju.

U tom kontekstu bilo je i obećanje koje je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Elvir Karajbić dao 21.12.2018. godine, izjavljujući “da prvo što treba uraditi u tom zakonodavnom tijelu jeste donijeti Odluku o privremenom finansiranju ili usvojiti Budžet Federacije najdalje do 31. januara 2019. godine”, naglašavajući da je “to put da se nesmetano odvija život u Federaciji BiH”.

Tako je 27.12.2018. godine, Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojem, kako se navodi, “nije bilo predstavnika SDA i koalicije predvođene HDZ-om BiH”, usaglasio stav da se nastavak konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela održi 09.01.2019. godine.

Nakon što je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH privedena kraju, istog dana, 09.01.2019. godine održana je vanredna sjednica ovog zakonodavnog tijela na kojoj je po hitnom postupku usvojen Budžet Federacije BiH u iznosu od 2,65 milijardi KM.

Prijedlog Budžeta za 2019. godinu, koji će morati biti potvrđen i od strane Doma naroda Parlamenta FBiH, usvojen je sa 57 glasova “za” i 25 “protiv”, dok je četiri zastupnika bilo “suzdržano”.

Ovim Istinomjer obećanje predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Elvira Karajbića vezano za usvajanje Budžeta Federacije BiH ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019....

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je saopćeno, “otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...