Ispunjeno

Okončana druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići

Sredinom aprila 2019. godine, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić najavio je početak druge faze radova na izgradnji gasovoda Igman – Hadžići.

Ministar Srđan Mandić i direktorica KJKP ”Sarajevogas”, Nihada Glamoč su 19. aprila 2019. godine, potpisali Sporazum o realizaciji projekta “Izgradnja gasovoda Igman – Hadžići”.

Svi pripremni radovi su završeni i u narednih 10 dana ćemo započeti sa aktivnostima na terenu. Rok za završetak je 90 – 120 dana, nadamo se da ćemo do početka grejne sezone postaviti mjernoregulacionu stanicu na području općine Hadžići i čime će ovaj projekt biti završen.

Nihada Glamoč, 19.04.2019.

Ministar Mandić tom prilikom je naglasio kako bi po završetku ovog projekta trebalo doći do “uvezivanja gasnog prstena, kao i uvezivanja općina Hadžići i Trnovo, ali i općine Ilidža, čime će se dobiti bolja snabdjevenost i sigurnost u isporuci prirodnog gasa”.

Iako je početak radova bio najavljen u roku od 10 dana od potpisivanja Sporazuma došlo je do kašnjenja sa započinjanjem radova zbog loših vremenskih prilika, ali kako je Istinomjeru saopšteno iz resornog ministarstva u maju 2019. godine radovi su u toku i trebali bi biti okončani u planiranim rokovima:

Radovi su započeli u ponedjeljak i završen je 1 km. Do malog kašnjenja je došlo radi loših vremenskih prilika, ali sada se radi i završetak se očekuje u planiranim rokovima.

Srđan Mandić, 30.05.2019.

U septembru 2019. godine javnost je obavještena da će 13.09.2019. godine biti održano svečano puštanje u pogon distributivne gasne mreže Igman – Hadžići koja je izgrađena u okviru projekta “Uvezivanje gasnog prstena pritiska p=3(4)bar na dionici Igman – Hadžići, Općina Hadžići”.

Stavljanjem u pogon ove dionice gasovoda postiže se uvezanost gasnog prstena pritiska na geografskom području općina Ilidža, Trnovo i Hadžići, povećava se sigurnost snabdijevanja i uravnoteženje energetskog bilansa gasnog sistema razuđenih područja.

Saopćenje, Vlada Kantona Sarajevo, 13.09.2019.

Svečanom otvorenju 13. septembra 2019. godine pored ministra Mandića, prisustvovao je i načelnik Općine Hadžići, Hamdo Ejubović, kao i predstavnici Sarajevogasa d.o.o.

Hvala Vladi KS koja je prepoznala ovaj projekat, kao i općinskom načelniku koji nam je omogućio da u rekordnom roku dobijemo građevinsku dozvolu. Projekat je započet 2018, a u drugoj fazi koja je krenula 20. maja ove godine, u roku od 110 dana izvršena je izgradnja gasovoda u dužini od 11 kilometara.

Direktorica Sarajevogasa d.o.o., Nihada Glamoč, 13.09.2019.

S obzirom da su radovi na izgradnji gasovoda Igman – Hadžići okončani u planiranom roku, te da je u pogon puštena distributivna gasna mreža, ministar Srđan Mandić od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!