Okončana druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići

Sredinom aprila 2019. godine, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić najavio je početak druge faze radova na izgradnji gasovoda Igman – Hadžići.

Ministar Srđan Mandić i direktorica KJKP ”Sarajevogas”, Nihada Glamoč su 19. aprila 2019. godine, potpisali Sporazum o realizaciji projekta “Izgradnja gasovoda Igman – Hadžići”.

Svi pripremni radovi su završeni i u narednih 10 dana ćemo započeti sa aktivnostima na terenu. Rok za završetak je 90 – 120 dana, nadamo se da ćemo do početka grejne sezone postaviti mjernoregulacionu stanicu na području općine Hadžići i čime će ovaj projekt biti završen.

Nihada Glamoč, 19.04.2019.

Ministar Mandić tom prilikom je naglasio kako bi po završetku ovog projekta trebalo doći do “uvezivanja gasnog prstena, kao i uvezivanja općina Hadžići i Trnovo, ali i općine Ilidža, čime će se dobiti bolja snabdjevenost i sigurnost u isporuci prirodnog gasa”.

Iako je početak radova bio najavljen u roku od 10 dana od potpisivanja Sporazuma došlo je do kašnjenja sa započinjanjem radova zbog loših vremenskih prilika, ali kako je Istinomjeru saopšteno iz resornog ministarstva u maju 2019. godine radovi su u toku i trebali bi biti okončani u planiranim rokovima:

Radovi su započeli u ponedjeljak i završen je 1 km. Do malog kašnjenja je došlo radi loših vremenskih prilika, ali sada se radi i završetak se očekuje u planiranim rokovima.

Srđan Mandić, 30.05.2019.

U septembru 2019. godine javnost je obavještena da će 13.09.2019. godine biti održano svečano puštanje u pogon distributivne gasne mreže Igman – Hadžići koja je izgrađena u okviru projekta “Uvezivanje gasnog prstena pritiska p=3(4)bar na dionici Igman – Hadžići, Općina Hadžići”.

Stavljanjem u pogon ove dionice gasovoda postiže se uvezanost gasnog prstena pritiska na geografskom području općina Ilidža, Trnovo i Hadžići, povećava se sigurnost snabdijevanja i uravnoteženje energetskog bilansa gasnog sistema razuđenih područja.

Saopćenje, Vlada Kantona Sarajevo, 13.09.2019.

Svečanom otvorenju 13. septembra 2019. godine pored ministra Mandića, prisustvovao je i načelnik Općine Hadžići, Hamdo Ejubović, kao i predstavnici Sarajevogasa d.o.o.

Hvala Vladi KS koja je prepoznala ovaj projekat, kao i općinskom načelniku koji nam je omogućio da u rekordnom roku dobijemo građevinsku dozvolu. Projekat je započet 2018, a u drugoj fazi koja je krenula 20. maja ove godine, u roku od 110 dana izvršena je izgradnja gasovoda u dužini od 11 kilometara.

Direktorica Sarajevogasa d.o.o., Nihada Glamoč, 13.09.2019.

S obzirom da su radovi na izgradnji gasovoda Igman – Hadžići okončani u planiranom roku, te da je u pogon puštena distributivna gasna mreža, ministar Srđan Mandić od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

15 raseljenih i izbjeglih porodica u Bileći dobilo krov nad glavom

Početkom marta 2018. godine ozvaničen je početak realizacije projekta izgradnje stambene zgrade za 15 porodica...

Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je obavezala KJKP Gras i Centrotrans - Eurolines da omoguće korisnicima prevoza...