Analize

Zaduživanjem do povećanja plata u javnom sektoru RS-a

Usvajanjem Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama po hitnom postupku, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) dala je krajem marta mogućnost Vladi RS-a da samostalno odlučuje o zaduženjima do određenog iznosa. Ubrzo nakon usvajanja ovih izmjena, koje su naišle na osudu opozicionih poslanika, Vlada RS-a zadužila se emisijom obveznica na Londonskoj berzi, a kako je nakon objave ove informacije rekao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, novac će biti iskorišten i za povećanje plata u javnom sektoru. Dok se plate u javnom sektoru povećavaju uz pomoć kredita, rast plata u realnom sektoru ne prati ovu dinamiku.

Foto: SRNA

Milorad Dodik potvrdio je 20. aprila da se Republika Srpska zadužila za novih 300 miliona eura.

To je dobra vijest za sve građane Republike Srpske, usmjerićemo novac na povećanje plata i neke druge projekte, te za servisiranje dugova.

Milorad Dodik, 20. 4. 2021.

Nekoliko dana ranije, Dodik je najavio povećanje plata u nekoliko grana javnog sektora u RS-u već u maju.

Mislim da možemo izraziti zadovoljstvo da RS bilježi dobro kretanje i najvjerovatnije ćemo već u maju donijeti odluku o povećanju plata u zdravstvu, prosvjeti, policiji i učiniti pritisak na realni sektor da i on sam poveća plate radnicima. Zato smo spremni da zajedno razgovaramo s poslovnom zajednicom.

Milorad Dodik, 13. 4. 2021.

Podsjećamo, plate u zdravstvenom sektoru RS-a povećane su u oktobru 2019. godine, nakon što je krajem septembra iste godine entitetska vlada usvojila zaključak kojim je ministar zdravlja i socijalne zašite Alen Šeranić ovlašten da sa reprezentativnim sindikatima potpiše odluku kojom se cijena rada u zdravstvu povećava sa 135 KM na 145 KM.​ Potom je 7. novembra Vlada RS-a utvrdila set zakona koji se odnosi na povećanje plata u organima javne uprave, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, institucijama pravosuđa, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, visokom obrazovanju, javnim službama i zaposlenima u oblasti kulture, a koji su u NSRS-u usvojeni krajem istog mjeseca. Također, Vlada RS-a donijela je krajem 2019. godine i odluku da će najniža zarada u ovom entitetu od početka 2020. godine iznositi 520 KM.

Deficit u budžetu RS-a za 2021. godinu iznosi 326.647.100 KM, a kako je nedavno pisao portal Capital, u prva tri mjeseca ove godine, u skladu sa kalendarom aukcija trezorskih zapisa i obveznica, Republika Srpska se na Banjalučkoj berzi/BLSE zadužila za 162 miliona KM. Ovaj iznos je, kako se navodi u tekstu, za 30 posto viši u poređenju sa prva tri mjeseca prošle godine.

Sa druge strane, iznos prosječne plate u RS-u rastao je tokom 2020. godine, ali je iznos plata u javnom sektoru bio dosta veći od onih u realnom. O tome je u julu prošle godine pisao i Istinomjer, a to se može vidjeti i iz posljednjih objavljenih podataka Republičkog zavoda za statistiku RS-a, koji se odnose na prvi kvartal 2021. godine.

IZVOR: RSZ, mart 2021.

Kako su sredinom aprila pisale Nezavisne novine, do povećanja plate u realnom sektoru u RS-u moglo bi doći uskoro, tako što će se neoporezivi dio plate radnika sa dosadašnjih 500 KM, na kojih je povećan još 2019. godine, povećati na 1.000 KM. Iz Unije udruženja poslodavaca RS-a bili bi zadovoljni donošenjem ovakve odluke.

To je ono na čemu mi insistiramo. Imamo povećanje prihoda od poreza i doprinosa i dogovor je kada se pojave viškovi da se ide na smanjenje oporezivanja rada kako bi se novac prelio u džepove radnika. Imamo obećanje da se ide u tom pravcu, a sve s ciljem da dođemo do stope poreza i doprinosa koje su bile 2008. godine.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a, 22. 4. 2021.

Međutim, dok do toga ne dođe, rast prosječne plate u RS-u i dalje će zavisiti od rasta plata u javnom sektoru, koji će se u posljednjem slučaju realizovati kroz nepovoljne kreditne aranžmane.

Zaduženje na Londonskoj berzi od 300.000 eura, prema zvaničnom dokumentu koji je objavila ova berza, realizovano je po kuponskoj kamati od 4,75%, što znači da će RS godišnje plaćati kamate od 14,25 miliona eura. Interesantno je spomenuti i da je Ministarstvo finansija RS-a 6. aprila ove godine, kada je održana aukcija trezorskih zapisa RS-a, odbilo zaduženje na Banjalučkoj berzi od 25 miliona KM, po kamati od 0,49 do 0,86 posto, a Republika Srpska ranije nije prihvatila ni kreditni aranžman BiH sa MMF-om od 750 miliona eura, sa dosta nižom kamatom od one koja će se platiti na Londonskoj berzi.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!