Nedosljedno

Za koga je usvojen mehanizam koordinacije?

Samo dva mjeseca nakon što je Vijeće ministara BiH, na tajno održanoj sjednici, usvojilo dugo čekani mehanizam koordinacije, najavljen je novi, konačni dogovor oko istog. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, javnost je tada uvjeravao o složnosti enitetskih premijera po pitanju istog, dok danas ipak govori drugačije.

Denis Zvizdic

Odluka o sistemu koordinacije procesa EU integracija u BiH usvojena je na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 26.01.2016. godine, a u Službenom glasniku objavljena je 09.02.2016. godine. Velika medijska prašina podigla se oko usvajanja ovog mehanizma, s obzirom da o sjednici na kojoj je mehanizam usvojen ne postoji zvanični pisani trag, a o njegovom usvajanju građani su imali priliku saznati iz medija.

Kako bi smirio javnost i utišao medijske kritike, Zvizdić je, dan nakon objave Odluke o sistemu koordinacije u Službenim novinama, izjavio:

Ponavljam, nije bilo nikakvo tajno usvajanje, sjednica je bila javna i održana je 26. januara. Tekst Odluke je službeno dostavljen vladama oba entiteta i iz mog razgovora s entitetskim premijerima u subotu, nisam vidio nikakve naznake otpora.


(Denis Zvizdić, 10.02.2016.)

Odmah nakon davanja te izjave oglasili su se predstavnici Republike Srpske, zahtijevajući od Vijeća ministara da Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH stavi van snage. Iz Vlade RS saopšteno je kako mehanizam koordinacije nije usaglašen sa komentarima koje je Vlada RS dostavila na predloženi tekst, te da za njih on ne znači apsolutno ništa.

Nakon upućenih kritika, predsjedavajući Vijeća ministara počeo je mijenjati svoje stavove o tome koliko je mehanizam koordinacije zaista bio usaglašen sa zahtjevim entitetskih premijera. Pravdajući postupak usvajanja mehanizma, Zvidić je pojasnio kako se “više nije moglo čekati”, ali i da je Vijeće ministara u potpunosti otvoreno za sve eventualne sugestije koje će bilo koji dio procesa učiniti kvalitetnijim.

Novi pregovori o mehanizmu koordinacije otvoreni su sredinom mjeseca marta, a dileme koje su postojale počele su se otklanjati. Štaviše, nakon posljednjeg održanog sastanka, premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović najavila je konačni dogovor u narednih desetak dana.

I predsjedavajući Zvizdić je bio zadovoljan posljednjim sastankom. Na pitanje novinara da prokomentariše da li je prethodna odluka o usvajanju mehanizma koordinacije bila ipak preuranjena, Zvizdić je rekao:

Ne, ja mislim da je ova odluka ustvari pokrenula ove pozitivine procese, pokrenula razgovore, procese usaglašavanja na koje smo čekali skoro 6 mjeseci.

(Denis Zvizdić, FTV, 21.03.16.)

Tim je odgovorom Odluka o sistemu koordinacije od usaglašene i sa entitetskim premijerima dogovorene odluke, postala tek “proces koji pokreće razgovore” na koje se mjesecima čeka. S kim je to onda Vijeće ministara ranije dogovaralo mehanizam kooridinacije, ukoliko su razgovori o njemu tek otvoreni? Zašto se i pod čijim pritiscima politika predsjedavajućeg Vijeća ministara u samo dva mjeseca promijenila, te da li je njegovo ranije djelovanje bilo usmjereno samo na zavaravanje javnosti, pitanja su koja se nameću. Bez obzira na odgovore, Denis Zvizdić po pitanju mehanizma koordinacije od Istinomjera dobije ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!