Neutemeljeno

Za 17. mart nije bilo predviđeno glasanje o uvođenju tzv. Covid pasoša

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik komentarisao je mogućnost uvođenja obaveznog posjedovanja potvrde o vakcinaciji (tzv. Covid pasoš). Tom prilikom, Dodik je ustvrdio da će Evropska unija o navedenom prijedlogu odlučivati na glasanju predviđenom za 17. mart 2021. godine.

FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija
FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Govoreći o mogućnosti uvođenja tzv. Covid pasoša, Dodik je istakao da se “ovakvim pristupom rizikuje produbljivanje evidentno postojećeg otpora prema vakcinaciji, te se ugrožava njen uspjeh u Evropi i svijetu, a posljedično i sveukupne globalne borbe protiv širenja virusa korona”, te dodao:

Svi navedeni procesi koji su dio “paketa” globalne borbe protiv širenja epidemije, ali i ublažavanja svih posljedica, biće ugroženi ukoliko EU usvoji navedeni prijedlog na glasanju predviđenom za 17. mart.

Milorad Dodik, 14. 3. 2021.

U istom razgovoru, Dodik je ustvrdio i da će za ulazak u EU biti prihvatljiva isključivo vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lijekove.

Ovim pasošem se potvrđuje ne samo da je nosilac dokumenta vakcinisan, već i da je za ulazak u EU prihvatljiva isključivo vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lijekove.

Milorad Dodik, 14. 3. 2021.

Podsjećamo, naš partnerski portal Raskrinkavanje se u analizi “Stupanje na snagu ‘Covid pasoša’ nije bilo najavljeno za 17. mart, kako su to prenijeli mediji” bavio pogrešnim tvrdnjama niza medija u regionu, koji su prenijeli informaciju da će “Covid pasoši” u Evropskoj uniji stupiti na snagu 17. marta ove godine.

Portal Euronews, na kojeg su se pozvali mediji na našem govornom području, 12.3.2021. godine objavio je članak u kojem se bavi “Covid pasošima”. U tekstu se, međutim, nigdje ne navodi da će oni početi važiti od 17. marta. Naime, navedeno je da će tog datuma biti predstavljen prijedlog certifikata. Pozivajući se na svoj izvor, Euronews izvještava da je povjerenik EU za pravosuđe Didier Reynders jasno stavio do znanja da države članice mogu vakcinisati svoje građane/ke drugim vakcinama, ali neće im biti dodijeljena licencirana putna potvrda ako one nisu odobrene u EU. Euronews je u tekstu podsjetio da su odobrene vakcine kompanija Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson. Ovaj medij je naveo i da vakcinacija neće biti preduslov za slobodno kretanje u EU, jer će isto biti moguće i uz negativan PCR test ili uz obavezan karantin. U nastavku teksta razmatra se kada će sistem tzv. Covid pasoša profunkcionisati, te se navodi da se to očekuje “do ljeta” (…) Većina medija na našem govornom području izostavila je dio teksta koji se odnosi na predviđanja kada bi sistem “Covid pasoša” mogao profunkcionisati, te 17. mart označila kao datum kada će početi da važe u EU, iako se u članku portala Euronews, na koji su se pozvali, navodi da će Evropska komisija tada predstaviti prijedlog pasoša.

Raskrinkavanje, 19. 3. 2021.

Evropska komisija je 17. marta 2021. godine predstavila prijedlog “Covid pasoša”, odnosno digitalnog zelenog certifikata koji je, ustvari, potvrda o putovanju koja se može dobiti ukoliko je osoba vakcinisana protiv Covid-19, ima negativan PCR test ili se oporavila od ove bolesti. Također, na njihovoj zvaničnoj web stranici mogu se pronaći i informacije o tome kako bi ovaj dokument trebao funkcionisati, kao i kada se očekuje njegovo stupanje na snagu.

Izvor: https://archive.fo/MrG2Q 
Izvor: EC

Na pomenutoj web stranici moguće je pronaći i informacije o narednim koracima kada je u pitanju tzv. Covid pasoš, te se navodi da je planirano da do ljeta Evropska komisija uspostavi digitalnu infrastrukturu koja će olakšati autentifikaciju digitalnih zelenih certifikata, a države članice uvedu potrebne promjene u svoje nacionalne sisteme zdravstvenih kartona.

 

Na sajtu Evropske komisije objašnjeno je i da prijedlog moraju da odobre Evropski parlament i države članice. (…) Na istoj stranici objavljeno je i saopštenje za medije u kojem se navodi da je prijedlog certifikata predstavljen, te se daju podrobnije informacije o “digitalnim zelenim potvrdama”. U ovom saopštenju se takođe navodi da je cilj da se tehnički posao oko pasoša završi u narednim mjesecima.

Raskrinkavanje, 19. 3. 2021.

Izvor: https://archive.fo/MrG2Q 
Izvor: EC


U saopćenju od 17. 3. 2021. godine Evropska komisija navodi “da bi ovaj prijedlog bio spreman prije ljeta, Evropski parlament i Vijeće trebaju ga brzo usvojiti”, te da je usvojen zakonodavni prijedlog kojim se uspostavlja zajednički okvir za digitalni zeleni certifikat.

Danas je Komisija usvojila zakonodavni prijedlog kojim se uspostavlja zajednički okvir za digitalni zeleni certifikat. Komisija je također usvojila komplementarni prijedlog kako bi se osiguralo da se digitalni zeleni certifikat izdaje i državljanima izvan EU, koji imaju prebivalište u državama članicama, ili pridruženim državama Schengena, i posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice. Iz pravnih razloga neophodni su zasebni prijedlozi za građane i građane koji nisu članovi EU; nema razlike u postupanju s građanima i onima koji ne ispunjavaju uvjete za državljane u svrhu potvrda.

Evropska komisija, 17. 3. 2021.

Također, treba istaći da Euronews izvještava da je povjerenik EU za pravosuđe Didier Reynders jasno stavio do znanja da države članice mogu vakcinisati svoje građane/ke drugim vakcinama, ali neće im biti dodijeljena licencirana putna potvrda ako one nisu odobrene u EU. Euronews je u tekstu podsjetio da su odobrene vakcine kompanija Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson. Ovaj medij je naveo i da vakcinacija neće biti preduslov za slobodno kretanje u EU, jer će isto biti moguće i uz negativan PCR test ili uz obavezan karantin.

S obzirom na činjenicu da je Evropska komisija 17. marta predstavila prijedlog “zelene potvrde”, koji tek treba da bude odobren od Evropskog parlamenta i država članica, te da za 17. mart nije bilo predviđeno glasanje o uvođenju tzv. Covid pasoša, već je usvojen zakonodavni prijedlog kojim se uspostavlja zajednički okvir za digitalni zeleni certifikat, Istinomjer će Miloradu Dodiku za pomenutu tvrdnju, ali i onu da će “za ulazak u EU prihvatljiva biti isključivo vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lijekove”, dati ocjenu neutemeljeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!