Neispunjeno

Vlada RS: Provizorno smo protiv korupcije

zeljka-cvijanovicSredinom decembra 2014. godine, predstavljajući Program rada Vlade Republike Srpske za mandatni period 2014. – 2018, premijerka tog entiteta Željka Cvijanović je u svom ekspozeu između ostalog najavila da će borba protiv kriminala i korupcije biti svakako prioritet u radu Vlade. Osam mjeseci kasnije, tim Istinomjera odlučio je provjeriti koliko se zaista Vlada RS bavila tim pitanjima, da li je to bio njen prioritet, te koji su konkretni koraci napravljeni.

Istražujući aktivnosti Vlade RS, došli smo do informacija da se Vlada na svojim sjednicama, njih ukupno 33. održane, kriminalom i korupcijom bavila samo jednom. Na 9. sjednici, održanoj 26.02.2015. godine, Vlada RS usvojila je Informaciju o Nacrtu strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije u BiH za period od 2015. do 2019. godine.

Na ostalim održanim sjednicama o kriminalu i korupciji se nije govorilo.

Ono što Vlada RS jeste uspjela napraviti, nakon trećeg javnog poziva za imenovanje članova, je formirati Komisiju za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije RS. Konstitutivna sjednica Komisije održala se 24.04.2015. godine. Na njoj se trebao predstaviti nastavak aktivnosti Vlade Republike Srpske u prevenciji i borbi protiv korupcije, uspostavljanjem i provođenjem mehanizama za implementaciju Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj kao i Akcionog plana, u skladu sa obavezama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

Komisiju, čiji je predsjednik ministar pravde, Anton Kasipović, čini 12 punopravnih članova i šest članova u svojstvu posmatrača. Nakon održane sjednice, predsjednik Komisije je izjavio, “Upoznali smo se i o listi obveznika za izvještavanje o Akcionom planu i predstavili aplikaciju za potpuno anonimne i bezbjedne prijave o postojanju korupcije“.

Nakon konstituirajuće sjednice, Komisji se gubi svaki trag. Nisu dostupne informacije o tome da li je održala dodatne sjednice, te poduzimala konkretnije korake u sprovođenju Strategije.

Podsjećamo, Strategija za borbu protiv korupcije RS usvojena je u prošlom mandatu, tačnije krajem 2013. godine. S tim u vezi, i Komisija za njeno sprovođenje trebala je biti davno formirana, ali je problem bio u imenovanju nezavisnih članova iste.

Prvi Javni poziv za imenovanje članova Komisije bio je objavljen još u aprilu 2014. godine, a poništen je iz razloga što nije bilo prijavljenih iz reda akademske zajednice i medija. Ponovljeni Javni poziv raspisan je u avgustu 2014, da bi se poziv ponovo poništio, jer nije bilo prijavljenih kandidata ispred akademske zajednice.

Iz gore navedenog može se zaključiti da ono što na prvi pogled izgleda kao prioritetno bavljenje korupcijom jeste, prije svega, rješavanje zaostatak iz prethodnog mandata.

Svakako treba spomenuti da je SNSD, partija iz koje dolazi premijerka Cvijanović, u svom programu pred izbore 2014. godine ponudila svega pet obećanja koja se odnose na borbu protiv korupcije i drugih oblika kriminala. Nakon prvih 100 dana rada Vlade RS, Istinomjer je ocijenio da niti na jednom od tih obećanja nije se započeo rad. Ni šest mjeseci kasnije bolju ocjenu ne možemo dati.

U kontekstu borbe protiv korupcije, svakako treba spomenuti i da istraga o aferi “Dva papka” o kojoj je Istinomjer pisao u više navrata, još uvijek nije privedena kraju. Afera je vezana za “kupovinu” dvojice zastupnika, kako bi vladajuća koalicija u RS-u osigurala većinu u Narodnoj skupštini. Snimak razgovora u kom premijerka Cvijanović diskutuje o kupovini poslanika je prvi objavio portal Klix, nakon čega su novinari ovog portala privođeni na informativne razgovore, a pretresana je i redakcijaovog portala.

Dok čekamo konkretnije mjere za borbu protiv korupcije, ili izvještaj o istim, na osnovu gore iznesenog zaključujemo da Vlada RS nije u vrh prioriteta stavila ovu oblast i zbog toga ona, zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović dobija ocjenu neispunjeno.

Pitajte Istinomjer!