Neispunjeno

Vlada RS još nije riješila problem otkupa stanova

ZORAN-TEGELTIJAVlada Republike Srpske donijeće odluku kojom će riješti problem građana koji su prilikom otkupa stanova u određenom vremenskom periodu kasnili sa plaćanjem rata, izjavio je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

“Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske priprema odluku za Vladu Srpske koja će zatim donijeti odluku kojom će riješiti ovaj problem”, rekao je Tegeltija u Narodnoj skupštini tokom poslaničkih pitanja i odgovora – “Aktuelni čas”.

(SRNA, 09.10.2013.)

Komentar:

Preko 20 miliona KM ukupno duguju građani i građanke Republike Srpske koji nisu na vrijeme izmirili sve rate za otkup javnih stanova u ovom entitetu, koji je započeo 2001. godine. Do 2006. godine, otkupljeno je oko 96% stanova, a prema informacijama Investiciono-razvojne banke RS, koja upravlja Fondom za stanovanje u RS, radi se o 11.541 osoba koje nisu izmirile sve obaveze. Pored duga za otkup, ovi građani također imaju i problem otplate zateznih kamata, koje iznose između 3.000 i 7.000 KM.

Ministar finansija Zoran Tegeltija je u oktobru 2013. godine, odgovarajući na pitanja poslanika Narodne skupštine RS, najavio da će IRB RS kao upravitelj stambenog fonda napraviti prijedlog odluke za Vladu RS, kojom će se riješiti ovaj problem. S obzirom da se radi o nemalim sredstvima, koja građani ne posjeduju, usvajanje ovakve odluke i rješavanje ovog problema svakako bi bilo pozdravljeno.

No, od najave ministra Tegeltije prošlo je više od 3 mjeseca, a dnevni redovi i zapisnici sa sjednica Vlade RS koje su se održale u ovom periodu, pokazuju da se o ovakvoj odluci nikada nije razgovaralo na sjednicama Vlade RS, niti je ona usvojena, što znači da Tegeltijino obećanje za sada ostaje neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!