Ispunjeno

Vlada RS inicirala dvije stope PDV-a

ZORAN-TEGELTIJAVlada Republike Srpske na sjednici koja je održana u nedjelju 22. februara, usvojila je, između ostalog, inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u prema kojoj je predviđeno uvođenje dvije stope ovog poreza, što je inicijativa koju su iz Vlade RS najavljivali i ranije.

„Pokušavamo već duže da uvedemo nižu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, na lijekove i drugu užu grupu proizvoda, ali do sada nismo imali saglasnost FBiH. Opredijeljeni smo da povlašćena stopa treba da se kreće na nivou 50 odsto opšte stope za koju još nismo donijeli odluku kolika bi mogla biti. Očekujem da će set zakona biti pred Vladom u roku od sedam, osam dana, nakon čega ćemo ih uputiti prema Upravnom odboru UIO“, rekao je ministar finansija RS, Zoran Tegeltija u intervjuu koji je 18. februara dao za Glas Srpske.

Posljednjom usvojenom inicijativom Ministarstvo finansija RS će predložiti Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) da podnese inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u, a Vlada RS je uvođenje diferencirane stope PDV-a okarakterisala kao mjeru koja ima „socijalni karakter“.

U iniciranom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u je predloženo da se umjesto dosadašnje jedinstvene stope PDV-a od 17%, uvedu standardna stopa PDV-a od 22% i niža stopa PDV-a od 10%. Prema tom prijedlogu, niža stopa poreza bi se primjenjivala na osnovne prehrambene proizvode kao što su brašno, hljeb, mlijeko, jogurt, ulje, mast, so, šećer, homogenizirana dječija hrana te na lijekove; dok bi standardna stopa bila primjenjena na sve ostale proizvode i usluge.

Ovo nije prvi put da Vlada RS inicira uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH. Takvu inicijativu imala je i Vlada RS sa Aleksandrom Džombićem na čelu, no ona nije odobrena od strane UIO BiH, a o mogućnostima uvođenja dvije stope PDV-a govorila je i premijerka ovog entiteta Željka Cvijanović u martu prošle godine:

“Odavno smo govorili o tome da PDV treba da ima diferenciranu stopu, ali da bi se donio novi zakon o PDV-u i da bi se izvršile bilo kakve izmjene to zahtijeva konsenzus različitih strana i subjekata u okviru BiH”, isticala je tada Cvijanović.

S obzirom da je posljednja inicijativa usvojena u Vladi RS i prije roka od sedam-osam dana koji je pominjao Tegeltija, možemo zaključiti da je njegovo obećanje ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!