Ispunjeno

Vlada FBiH ispituje stanje u Zavodu “Pazarić”

Nakon što je je na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić govorio direktor tog zavoda Redžep Salić, premijer FBiH Fadil Novalić je najavio promptnu reakciju Vlade FBiH kako bi se istražili navodi direktora zavoda.

Hitno ću sazvati sastanak za početak sljedeće sedmice na kojem bi trebali biti dopremijeri, resorni ministar Vesko Drljača i ministrica finansija Jelka Milićević, zatim federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić i predstavnici Finansijske policije. Iako je javnost posljednjih dana upoznata s finansijskim podacima o poslovanju, rezultatima revizija, a spominjao se i izvještaj ombudsmena koji nikad nije bio pred parlamentarcima, na ovom sastanku želimo sve ‘pretresti’ i dobiti sve detaljne podatke nadležnih, kako finansijske, tako i o stanju u kojem su objekti Zavoda i o broju uposlenih, o ishrani štićenika… Jednostavno, napraviti kompletnu sliku.”

Fadil Novalić, 13.09.2019.

Vlada FBiH o Zavodu Pazarić raspravljala je na sjednici održanoj 19. septembra kada je, kako je navedeno u saopštenju nakon sjednice, “zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da u roku od sedam dana dostavi objedinjeni izvještaj o stanju u Zavodu Pazarić koji će sadržavati uvid četiri ministarstva, kao i finansijske policije, inspekcije i poreznika”.

Također, Vlada FBiH je na istoj sjednici donijela Odluku po kojoj će u ovaj zavod “biti upućeni Finansijska policija, Porezna uprava FBiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove u čijem sastavu, između ostalih, djeluje i građevinska inspekcija, koje, u roku od sedam dana, svoje nalaze trebaju dostaviti Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike”.

Samo dan nakon sjednice Vlade FBiH službenici Finansijske policije FBiH došli u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić prikupiti sve neophodne informacije u vezi s navodima o nepravilnostima u ovoj federalnoj ustanovi, prenio je portal Klix.ba.

Podsjećamo, Vlada FBiH je u junu ove godine usvojila izvještaje o radu zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin i Bakovići, te Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić za 2018. godinu, dok je u aprilu ove godine dala “prethodne saglasnosti upravnim odborima da za direktora zavoda bude imenovan Redžep Salić”.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade FBiH izvještaj o radu Zavoda Pazarić u 2018. godini nije odgovarao stvarnom stanju, a to je, kako se navodi, prilikom razmatranja tih izvještaja u Federalnom parlamentu tvrdio i direktor ove ustanove Redžep Salić koji je rekao da je “prethodna uprava Zavoda na čijem je on čelu „frizirala“ njen izvještaj, a prethodno počinila teške malverzacije i kriminal, na štetu štićenika ove ustanove”.

Nešto ranije, u septembru 2018. godine Vlada FBiH je donijela i Odluku o davanju suglasnosti na Rješenje o imenovanju Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine – Pazarić, kao i Odluku o davanju saglasnosti na Rješenje o imenovanju Nadzornog odbora ovog zavoda.

S obzirom da je, kako je i najavio njen premijer Fadil Novalić, Vlada FBiH preduzela aktivnosti kako bi se ispitalo stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno, a i dalje ćemo pratiti aktivnosti koje će Vlada FBiH poduzeti u ovom slučaju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!