Neistina

Visoki predstavnik Valentin Inzko nije razriješen

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik 7. jula bio je gost emisije “Aktuelno” na RTRS-u gdje je, komentirajući mogućnost nametanja zakona o zabrani negiranja genocida u BiH od još uvijek aktuelnog visokog predstavnika u BiH, iznio jednu netačnu tvrdnju.

FOTO: RTRS
FOTO: RTRS

Na pitanje voditeljice koje je njegovo mišljenje o mogućnosti da još uvijek aktuelni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik je istakao kako je visoki predstavnik u BiH podnio ostavku i da je “razriješen” s te funkcije.

On je podnio ostavku i on je razriješen. Ja ne vjerujem, to je još jedno ovako blefiranje koje zaokuplja javnost. On ne može to da donese više ništa, šta to znači? Ništa ne znači.

Milorad Dodik, 7. 7. 2021.

Podsjećamo, krajem maja je iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) saopćeno da je Valentin Inzko, koji funkciju visokog predstavnika u BiH obnaša od 26. marta 2009. godine, podnio ostavku na tu funkciju.

U saopćenju objavljenom na zvaničnoj web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) navodi se da su ambasadori zemalja članica PIC SB, s izuzetkom Ruske Federacije, službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a u nastavku ovog saopćenja se jasno navodi i kada će ostavka još uvijek aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka stupiti na snagu.

Upravni odbor se raduje suradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu.

Saopćenje, PIC SB, 27. 5. 2021.

Iz navedenog saopćenja jasno je da ostavka Valentina Inzka stupa na snagu 1. augusta 2021. godine, te da Valentin Inzko, u skladu s tim, do 1. 8. 2021. godine obnaša funkciju visokog predstavnika sa svim ovlastima koja ona sa sobom nosi.

S tim u vezi, Istinomjer će spomenutu tvrdnju Milorada Dodika ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!