Djelimično ispunjeno

Vijeće ministara sa zakašnjenjem pomoglo KSBiH

Denis ZvizdicI dok je cijela zemlja sa radošću dočekala zlatne juniorske košarkaše, najveći uspjeh košarke u istoriji BiH, pokvarila je priča o podršci institucija ovoj reprezentaciji, ali i drugim sportskim kolektivima u našoj zemlji, suočenim sa generalnom nebrigom vlasti. Samo malo je falilo da naši reprezentativci budu isključeni iz takmičenja zbog nedostatka sredstava u iznosu od 10.000 eura, za kotizaciju za učešće na Evropskom prvenstu za mlade do 16 godina, održanom u Litvaniji od 06. do 16. augusta.

Nekoliko dana prije početka prvenstva, 2. augusta, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako će ova institucija izdvojiti sredstva za Košarkaški savez BiH (KSBiH).

“Naravno da će Vijeće ministara BiH izdvojiti sredstva za Košarkaški savez BiH kao i za druge sportske saveze. Kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH već sam tražio da se završe aktivnosti u vezi s tim”, izjavio je Zvizdić.

Vijeće ministara zaista je i donijelo odluku da se za KSBiH izdvoje sredstva od 100.000 KM, a, kako su saopštili, sredstva su uplaćena u srijedu 12. augusta.

Međutim, Evropsko prvenstvo za mlade je već bilo u toku, te su prije odigravanja polufinalne utakmice protiv Španije naši košarkaši bili suočeni sa mogućom suspenzijom. To bi se i desilo da potrebnih 10.000 eura nije osigurala privatna kompanija Fis Vitez.

“Osiguran je novac za kotizaciju nakon što su nam, poslije pobjede nad Njemačkom, predstavnici FIBA-e zaprijetili izbacivanjem, ako ne uplatimo taj novac. Novac za kotizaciju su osigurali ljudi iz Viteza, odnosno kompanija FIS Vitez”, rekao je generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović u izjavi za agenciju Anadolija 15. augusta.

Nakon ove izjave iz Vijeća ministara su uputili saopštenje za javnost rekavši da su sredstva uplaćena ranije.

Međutim same pripreme košarkaša prema riječima direktora košarkaških reprezentacija BiH Igora Stojanovića, koštale su 120.000 KM. Stojanović je istakao i kako su sredstva od 100.000 KM, uplaćena od strane Vijeća ministara, u stvari jednokratna pomoć s obzirom da KSBiH nije uvršten ni u jedan budžet, a to je isticao i ranije.

Dakle, s obzirom da Vijeće ministara jeste izdvojilo sredstva, ali da su ona ipak uplaćena kasno, Zvizdićevo obećanje možemo ocijeniti kao djelimično ispunjeno.

Pitajte Istinomjer!