Neispunjeno

Vijeće ministara BiH ponovo odgodilo raspravu o Godišnjem nacionalnom programu

Nakon što je predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH, Josip Brkić uputio Vijeću ministara BiH na razmatranje tekst nacrta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) 2018-2019. godine, isti se trebao naći na Dnevnom redu 163. sjednice Vijeća ministara BiH.

Kako je javnosti u Bosni i Hercegovini već poznato, na sastanku koji se 05.11.2018. godine održao u Briselu, ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a “odobrili su prvi bh. Godišnji nacionalni program čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u”.

Nedugo nakon toga, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić najavio je da će Godišnji nacionalni program (ANP) 2018-2019. godine, kao naredni korak u sklopu aktivacije MAP-a, biti razmatran na Vijeću ministara BiH:

Mi ćemo završiti taj posao vrlo brzo, odnosno mi imamo jednu komisju za NATO integracije koja je sastavljena od predstavnika ovlaštenih nadležnih institucija koja će za Vijeće ministara pripremiti prijedlog materijala sastavljen od svih segmenata koji su zatraženi. To više nije pitanje samo odbrane i sigurnosti, tu postoje i ekonomska, politička pitanja, vladavina prava, itd. Mi ćemo taj materijal razmotriti. Nadam se da će na Vijeću ministara BiH biti postignut konsenzus o tom materijalu koji je ustvari samo analiza stanja i dalji proces reformi u BiH.

Denis Zvizdić, 06.12.2018.

Nakon što je predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH Josip Brkić uputio Vijeću ministara BiH na razmatranje tekst nacrta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) 2018-2019. godine, isti se trebao naći na Dnevnom redu 163. sjednice Vijeća ministara BiH održane 27.12.2018. godine.

Međutim, kao se navodi, razmatranje prijedloga ANP-a na pomenutoj sjednici odgođeno je za njen nastavak jer su “ministri iz Republike Srpske Igor Crnadak i Dragan Mektić prethodno glasali da se tačka povuče sa dnevnog reda jer nisu ispunjeni formalno-pravi uslovi”.

U vezi sa Prijedlogom godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018 – 2019. godine (ANP), u saopštenju sa prvog dijela 163. sjednice Vijeća ministara BiH između ostalog stoji:

Nastavak 163. sjednice Vijeća ministara BiH planiran je za četvrtak, 10. siječnja 2019. godine, kada je, između ostaloga, planirano razmatranje Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018 – 2019. godine (ANP).

Vijeće ministara BiH, 27.12.2018.

Pomenta sjednica je nastavljena 15.01.2019. godine, a na njenom dnevnom redu se, u skladu sa najavom trebao razmatrati Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine.

Međutim, dan nakon održane sjednice, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić obavijestio je javnost da je rasprava na tu temu još jednom “prolongirana za neku od narednih sjednica”:

Zahtjev da bude usvojen ANP, prvi godišnji program Bosne i Hercegovine, baziran je na Zakonu o odbrani koji je i dalje važeći, na odlukama, i dalje važećim, Predsjedništva, kao i na Strategiji vanjske politike BiH usvojenoj prije 7- 8 mjeseci, u kojoj je precizirano da su među ključnim stubovima bh. vanjske politike – evropske integracije i dalji put ka NATO integracijama. Zbog toga je na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara i usvajanje ANP-a, a jučer, kao što znate, to smo prolongirali za neku od narednih sjednica. Da li će i kada biti usvojen, u kojoj formi i od koje institucije, vidjećemo.

Denis Zvizdić, 16.01.2019.

Ovim Istinomjer obećanje Denisa Zvizdića da će Vijeće ministara BiH “taj posao završiti vrlo brzo”, ta da će u okviru Vijeća ministara BiH “biti postignut konsenzus” u vezi Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine ocjenjuje neispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti aktivnosti nadležnih organa po ovom pitanju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!