Najave

Vijeće ministara BiH će osigurati sredstva za provođenje izbora

Tokom 8. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) odgovarajući na pitanje zastupnice u tom zakonodavnom tijelu, Sanje Vulić (SNSD) da li će sredstva iz budžeta institucija BiH za provođenje lokalnih izbora biti predviđena i dostupna i kada, predsjedvajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija odgovorio je između ostalog da je to jasna obaveza Vijeća ministara BiH koju ima prema tome.

Zoran Tegeltija

Tegeltija je tako podsjetio da je u prvom prijedlogu budžeta koji je bio dostavljen Predsjedništvu BiH “definirana pozicija za provođenje lokalnih izbora u onom iznosu u kojem je to definirano”, te dodao:

Sigurno je da će se i u ovome budžetu koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, a poslije toga i Parlamentarnoj skupštini BiH, naći planirana sredstva za izbore. Ukoliko se i desi da postoje neke poteškoće s usvajanjem budžeta, Vijeće ministara BiH ima mogućnost da donese potrebnu odluku da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, iako budemo u sistemu privremenog finansiranja. Moj apel je, prije svega CIK-u BiH, da nastavi sve izborne radnje koje su neophodne za provođenje lokalnih izbora, a da problem finansiranja ostavi Vijeću ministara BiH.

Zoran Tegeltija, 15. maj 2020.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je na 21. sjednici održanoj 07. 05. 2020. godine donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine koji bi se trebali održati u nedjelju, 04. oktobra.

Sedam dana kasnije, 14. 05. 2020. godine, CIK je zaprimila dva dopisa Ministarstva finansija i trezora BiH.

U prvom dopisu datiranom 06. 05. 2020. godine navedeno je da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje Lokalnih izbora 2020. godine, dok se u drugom dopisu CIK “između ostalog informira da je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u vrijeme sačinjavanja tog dopisa, u proceduri usvajanja.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je to Zoran Tegeltija najavio, Vijeće ministara BiH obezbijediti potrebna finansijska sredstva da bi se sve izborne aktivnosti predviđene procedurom provođenja Lokalnih izboria 2020. godine mogle provesti u zakonom predviđenom roku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!