Neistina

Vijeće Evrope nije isto što i Evropsko vijeće

Premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke Edin Forto gostovao je na televiziji N1 14. juna 2022. godine, a tom prilikom komentarisao je i dešavanja sa sastanka predsjednika/ca političkih partija zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH i članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, održanog u prostorijama ove institucije u dva dana ranije.

FOTO: Naša stranka

Međutim, umjesto u Evropskom vijeću, koje se nalazi u Briselu, glavnom gradu Belgije, Forto je ustvrdio da se s Michelom sastao u Vijeću Evrope, lociranom u Strazburu, Francuskoj:

Ovo je prije svega državnički posao. Ako vas pozove Vijeće Evrope, jedan od najjačih ljudi u sistemu Evropske unije, morate poštovati evropske institucije ako želite da idete u Evropu. Mi smo isključivo otišli zbog toga, ja sam otišao isključivo zbog toga.

Edin Forto, 14.6.2022.

Tokom istog gostovanja, komentarišući raspravu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, Forto je ponovo ustvrdio da je mjesto radnje bilo Vijeće Evrope:

Bilo je tu psovki, bilo je svega. Ovaj jedan dio koji sam čuo bilo je, suštinski, Milorad Dodik i u svom obraćanju sa Borenovićem koje je bilo neformalno obraćanje, ali i u svom zvaničnom obraćanju koje je snimljeno i gdje se obraćao Vijeću Evrope, taj primitivizam i taj govor mržnje i taj nastup, ja imam osjećaj da građani BiH i građani u Republici Srpskoj zaslužuju bolje.

Edin Forto, 14.6.2022.

Evropsko vijeće jedna je od četiri glavne institucije Evropske unije, pored Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije. Evropsko vijeće određuje opće političko usmjerenje i prioritete EU, kao i politički program EU. U sklopu svojih sastanaka obično usvaja „zaključke” u kojima se utvrđuju važna pitanja i mjere koje treba poduzeti. Sastanci ove institucije održavaju se u Briselu, u zgradi “Evropa”, koja je sjedište Evropskog vijeća i Vijeća Evropske unije.

FOTO: Evropsko vijeće i Vijeće Evropske unije

Članove i članice Evropskog vijeća čine šefovi država ili vlada 27 država članica EU, predsjednik Evropskog vijeća i predsjednik Evropske komisije. Aktuelni predsjednik Evropskog vijeća je Charles Michel, koji je 12. juna održao sastanak s Fortom i ostalim liderima/kama političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na ovom sastanku, nakon višesatnog zasjedanja, prihvaćen je sporazum Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu.

FOTO: Evropska unija

S druge strane, Vijeće Evrope, o kojem je Forto govorio, nije institucija Evropske unije. Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja obuhvata 46 zemalja članica, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, a glavni cilj su joj jačanje saradnje i jedinstva na evropskom kontinentu, promovisanje ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokratije i vladavine prava. Sjedište Vijeća Evrope nalazi se u francuskom gradu Strazburu.

FOTO: Vijeće Evrope

Sve države članice Vijeća Evrope potpisale su Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, osmišljenu da zaštiti ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava, a implementaciju Konvencije u državama članicama nadgleda Evropski sud za ljudska prava.

Kako često dolazi do konfuzije u razlikovanju Evropskog vijeća i Vijeća Evrope, na zvaničnoj web stranici Vijeća Evrope, pod naslovom “Nemojte se zbuniti”, predstavljeno je i kratko pojašnjenje distinkcija među ove dvije institucije.

Razlika između ove dvije institucije predstavljena je i u videozapisu Vijeća Evropske unije.

S obzirom na to da Edin Forto proteklog vikenda nije boravio u Vijeću Evrope, nego u Evropskom Vijeću, Istinomjer njegove tvrdnje ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!