Ispunjeno

Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u vršenju službene dužnosti biti krivično gonjeni i odgovarati u građanskom postupku”.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjedavajući neformalnog Poslaničkog antikoruptivnog tima, Adam Šukalo 07.06.2018. godine izjavio je kako “će uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske”.

Svoje namjere obrazložio je time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u vršenju službene dužnosti biti krivično gonjeni i odgovarati u građanskom postupku”, te naglasio da su ove izmjene nužne i kako kaže, zbog “pravne neuređenosti”, te “osjećaja građana da su nezaštićeni od praktično najvažnijih institucija, a prije svega pravosudnih”, dodajući:

“Ako tužilac odluči da nema elemenata krivičnog djela i obustavi istragu, taj se predmet zatvara i ne može se više nigdje otvoriti. Građanima se mora vratiti ustavno pravo na pravično suđenje i mogućnost da u slučaju odustajanja tužioca od gonjenja mogu sami ići u taj postupak”.

Adam Šukalo, 07.06.2018.

Šukalo je na svom obećanju odmah počeo raditi, čemu je svjedočila i Twitter objava na profilu njegovog kolege, također poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, Branislava Borenovića:

“Poslanički antikoruptivni klub #nsrs priprema izuzetno važne izmjene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o javnim tužilaštvima!
Da se uspostavi potpuna #odgovornost #pravičnost #postupanje i da zakoni jednako važe za sve”

Branislav Borenović, 07.06.2018.

Da je Šukalo pomenutu inicijativu poslao u skupštinsku proceduru, svjedoči to da se ona pojavila pred poslanicima Narodne skupštine RS-a na današnjoj 25. redovnoj sjednici. Međutim, kako se navodi, “nisu usvojeni prijedlozi grupe od 17 narodnih poslanika da se dnevni red proširi sa dvije tačke po hitnom postupku i to prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i izmjena Zakona o krivičnom postupku Srpske”.

19.06.2018.

Obzirom da je Adam Šukalo uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, i pored toga što se inicijativa voljom većine nije našla na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS-a, Istinomjer obećanju Šukala daje ocjenu ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!