Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u vršenju službene dužnosti biti krivično gonjeni i odgovarati u građanskom postupku”.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjedavajući neformalnog Poslaničkog antikoruptivnog tima, Adam Šukalo 07.06.2018. godine izjavio je kako “će uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske”.

Svoje namjere obrazložio je time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u vršenju službene dužnosti biti krivično gonjeni i odgovarati u građanskom postupku”, te naglasio da su ove izmjene nužne i kako kaže, zbog “pravne neuređenosti”, te “osjećaja građana da su nezaštićeni od praktično najvažnijih institucija, a prije svega pravosudnih”, dodajući:

“Ako tužilac odluči da nema elemenata krivičnog djela i obustavi istragu, taj se predmet zatvara i ne može se više nigdje otvoriti. Građanima se mora vratiti ustavno pravo na pravično suđenje i mogućnost da u slučaju odustajanja tužioca od gonjenja mogu sami ići u taj postupak”.

Adam Šukalo, 07.06.2018.

Šukalo je na svom obećanju odmah počeo raditi, čemu je svjedočila i Twitter objava na profilu njegovog kolege, također poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, Branislava Borenovića:

“Poslanički antikoruptivni klub #nsrs priprema izuzetno važne izmjene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o javnim tužilaštvima!
Da se uspostavi potpuna #odgovornost #pravičnost #postupanje i da zakoni jednako važe za sve”

Branislav Borenović, 07.06.2018.

Da je Šukalo pomenutu inicijativu poslao u skupštinsku proceduru, svjedoči to da se ona pojavila pred poslanicima Narodne skupštine RS-a na današnjoj 25. redovnoj sjednici. Međutim, kako se navodi, “nisu usvojeni prijedlozi grupe od 17 narodnih poslanika da se dnevni red proširi sa dvije tačke po hitnom postupku i to prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i izmjena Zakona o krivičnom postupku Srpske”.

19.06.2018.

Obzirom da je Adam Šukalo uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, i pored toga što se inicijativa voljom većine nije našla na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS-a, Istinomjer obećanju Šukala daje ocjenu ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Nezavisni blok ostaje pri ranije izrečenim stavovima

Podsjećamo, netom nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore 2018. godine, lider Nezavisnog...

Još jedno obećanje o slanju odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije

Još krajem juna 2018. godine Istinomjer se u svojoj analizi Dodatna pitanja Evropske komisije u kontekstu predizborne kampanje osvrnuo na sam sadržaj dodatnih 655 pitanja na koje Bosna i Hercegovina...Referendum za opoziv načelnika Teslića raspisan za 3. mart

Polovinom decembra 2018. godine, u Opštini Teslić je pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika ove opštine, Milana Miličevića. Inicijativa  je 12.12.2018. godine najavljena od strane...