Šukalo nije “prvi političar u BiH” koji će “bijeli hljeb” uplaćivati u dobrotvorne svrhe

Istinomjer ovom prilikom podsjeća na odnos bivšeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Mirze Ustamujića spram njegovog tadašnjeg zakonskog prava na korištenje tzv. “bijelog hljeba”.

Uoči isteka svoga mandata kao poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Adam Šukalo odrekao se svog zakonskog prava na tzv. “bijeli hljeb” kao naknade kojom se predviđa da izabrano lice po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci, u visini koju je imao u vrijeme prestanka funkcije, navodeći da će “bijelji hljeb dati narodu u vidu kompletnih naknada”.

Međutim, u svojoj izjavi kojom je potvrdio svoj stav po ovom pitanju, Šukalo je izrekao i jednu neistinu:

Ovo je prvi primjer da je jedan političar u BiH to uradio.

Adam Šukalo, 19.11.2018.

U kontekstu navedene Šukalove tvrdnje, Istinomjer podsjeća da se bivši zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Mirza Ustamujić nakon isteka svoga mandata, početkom 2015. godine, odlučio na identičan korak, uplaćujući cjelokupan mjesečni iznos “bijelog hljeba” od 2.500 KM na račun Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine za socijalno ugrožene, za šta je Ustamujić, kako se vidi iz priloženog, javnosti ponudio i dokaze.

“Odlučio sam podnijeti zahtjev za to pravo koje mi zakon omogućava, ali ne da bih ga ja iskoristio za lične interese, već da bih barem taj “bijeli hljeb” osigurao onima koji žive u teškim socijalnim uvjetima” izjavio je tada Ustamujić, te dodao:

Zbog sveopćeg nepovjerenja u naš sistem koji zasigurno odricanje od budžetskih sredstava neće preusmjeriti na prave adrese, onih najugroženijih porodica, smatram ovo moralnim činom koji je učinkovitiji od ispraznog populističkog odricanja prava na naknadu po isteku mandata zastupnicima. Zagovornik sam ukidanja “bijelog hljeba”, ali isključivo uz precizno određenje da se ta sredstva iz budžeta usmjere za pomoć ugroženim građanima.

Mirza Ustamujić, 24.01.2015.

Uz napomenu da je odnos Adama Šukala spram “bijelom hljebu” rijetkost na političkoj sceni u BiH, Istinomjer njegovoj izjavi da je njegov navedeni potez prvi primjer da je jedan političar u BiH to uradio, ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Magazinović odlučan u borbi protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zelenog kluba, Saša Magazinović uputio je u ponedeljak, 22. jula 2019....

Radovi na rekonstrukciji izletišta Smetovi još uvijek traju

Iako je okončanje radova na projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" najavljeno za sredinu jula ove godine do toga još uvijek nije došlo. Ipak, kako saznaje Istinomjer, još uvijek nije...Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...