Analize

Već tri mjeseca čeka se na ratifikaciju Sporazuma o readmisiji sa Pakistanom

Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan najavljen je najesen prošle godine kao izuzetno važan za našu zemlju, međutim, prošla su tri mjeseca od njegovog potpisivanja u Islamabadu, a tek prije nekoliko dana započeo je proces njegove ratifikacije u BiH, koji će, prema svemu sudeći, još trajati.

Foto: Predsjedništvo BiH

Gostujući u programu N1 televizije, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović govorio je i o ratifikaciji Sporazuma o readmisiji između BiH i Islamske Republike Pakistan, koji je potpisan prilikom njegove posjete ovoj zemlji početkom novembra 2020. godine.

Džaferović je o obavezama Predsjedništva BiH u vezi sa ratifikacijom potpisanog sporazuma rekao:

Sporazum treba biti ratificiran od strane institucija BiH, trenutno se on, koliko znam, nalazi ili na Vijeću ministara ili u Parlamentarnoj skupštini BiH, a nakon toga će doći u Predsjedništvo. Što se tiče Predsjedništva, on će praktično isti dan biti ratificiran. Dakle, ja odgovaram za postupke ovdje u Predsjedništvu BiH.

Šefik Džaferović, 9. 2. 2021.

Podsjećamo, Šefik Džaferović potpisao je 4. novembra 2020. godine Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan prilikom službene posjete Islamabadu. Ranije je, sredinom oktobra iste godine, Prijedlog sporazuma usvojen i u Vijeću ministara BiH. Da bi sporazum stupio na snagu, on mora biti ratifikovan u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali i od strane Pakistana.

Nakon što je Džaferović potpisao sporazum u Pakistanu, on je upućen u Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je bilo zaduženo da izradi Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan. Vijeće ministara je to i učinilo na svojoj 24. redovnoj sjednici, održanoj 28. januara ove godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je pet prijedloga odluka o ratifikaciji sporazuma i ugovora, među kojima je i Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan i Protokol između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan. (…) Pojedinačni prijedlozi odluka bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Vijeće ministara BiH, 28. 1. 2021.

Dakle, u vrijeme dok je Džaferović gostovao u programu N1 televizije, sporazum je bio usvojen, međutim, iz informacija koje je Istinomjer dobio iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, sporazum je u Predsjedništvo upućen tek 11. februara, dvije sedmice nakon što je odluka o njegovoj ratifikaciji usvojena na sjednici Vijeća ministara.

Zaključak Savjeta ministara BiH vezan za ratifikaciju Sporazuma o readmisiji sa Pakistanom je dostavljen Ministarstvu inostranih poslova BiH dana 11. februara 2021. godine i odmah je upućen u Predsjedništvo BiH na daljnju proceduru.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, 12. 2. 2021.

Postavlja se pitanje zašto je sporazum tek nakon dvije sedmice iz Vijeća ministara BiH dostavljen Ministarstvu vanjskih poslova? Interesantno je spomenuti da je prije odlaska Šefika Džaferovića u Pakistan, Prijedlog sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan istog dana, 15. oktobra 2020. godine, usvojen prvo na hitnoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara, da bi odmah po tom bio potvrđen i u Predsjedništvu BiH, na 17. redovnoj sjednici.

Predsjedništvo BiH je svoju zadnju sjednicu, kako se vidi iz informacija sa zvanične internet-stranice ove institucije, održalo 19. novembra prošle godine, te će svakako i u tom pogledu biti interesantno pratiti kojom brzinom će se odvijati ratifikacija ovog sporazuma.

Kada je Prijedlog sporazuma o ratifikaciji sa Pakistanom prvobitno usvojen u Vijeću ministara, on je najavljen kao izuzetno važan za obje zemlje, a posebno za BiH.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se Sporazumom regulišu pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i lica bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti sa njihovim zakonima. Riječ je o iznimno važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu “balkanske rute” u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organizovanog kriminala. Prema utvrđenom prijedlogu protokola, nadležni organi za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit su Ministarstvo sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo unutrašnjih poslova za Islamsku Republiku Pakistan. Readmisija i prihvat državljana dviju država te tranzit stranaca odvijaće se preko međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Islamabadu.

Vijeće ministara BiH, 15. 10. 2020.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, na koje se pozvao i Radio Slobodna Evropa (RSE), u 2020. godini registrovano je 16.190 nezakonitih migranata u BiH, od kojih su 3.872 državljani Pakistana. RSE navodi i da, prema podacima UNHCR-a, migranti iz Pakistana čine blizu 25 posto onih koji su smješteni u prihvatne centre u BiH.

Upravo ova brojka ukazuje na važnost potpisanog Sporazuma o readmisiji između BiH i Pakistana, međutim, dinamika kojom se odvija njegova ratifikacija u BiH ne ostavlja takav dojam. Kako je do njegove potpune ratifikacije u BiH ostalo još nekoliko koraka koje je potrebno poduzeti, teško je da će on zaživjeti u skorije vrijeme u praktičnom smislu, posebno iz razloga što još uvijek predstoji i njegova ratifikacija u Pakistanu. Kako se vidi i iz ovog primjera, institucije BiH još jednom su, i pored već dovoljno komplikovanih procedura u prihvatanju međunarodnih sporazuma ove vrste, demonstrirale svoju neefikasnost.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!