Istina

Vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Crne Gore u 2020. godini manja za četvrtinu

Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena premijerom Zdravkom Krivokapićem, 24. 5. 2021. godine posjetila je Sarajevo, a svečani doček ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine upriličio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Nakon sastanka sa Krivokapićem, Tegeltija je u istupu za medije izjavio da naša zemlja nema otvorenih pitanja sa Crnom Gorom, uključujući i pitanja granica:

Naši odnosi su prijateljski i bez ikakvih otvorenih, odnosno spornih pitanja. To sa Crnom Gorom ne postoji, jer BiH i Crna Gora nemaju problem ni sa granicom.

Zoran Tegeltija, 24. 5. 2021.

Ističući da u odnosima dvije zemlje prioritet treba da bude ekonomija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izjavivši da je epidemiološka situacija negativno uticala na vanjskotrgovinsku razmjenu dvije zemlje, u vezi s tim govorio je o podacima u posljednjih nekoliko godina:

Cijeli fokus na našoj saradnji mora biti ekonomija. Naša vanjskotrgovinska razmjena prethodnih godina kretala se u nivou od oko 450 miliona, da bi pandemija tu našu saradnju smanjila za skoro 25 posto. Naša očekivanja su da je to, prije svega, samo posljedica krize i nadamo se da ćemo u ovoj godini se oporaviti.

Zoran Tegeltija, 24. 5. 2021.

Kada se radi o pitanju granica, podsjećamo da je Crna Gora jedina država sa kojom Bosna i Hercegovina graniči, te sa kojom u potpunosti ima riješena pitanja u tom smislu. Nakon što su 26. 8. 2015. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević potpisali u Beču sporazum o granici između ove dvije zemlje, krajem iste godine Parlamentarna skupština BiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Navedeni ugovor stupio je na snagu 20. 4. 2016. godine.

Tragom Tegeltijinih tvrdnji o vanjskotrgovinskoj razmjeni dvije zemlje, Istinomjer je konsultovao zvaničnu stranicu Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Utvrdili smo da je tokom 2016. godine robna razmjena između BiH i Crne Gore iznosila 291,964 miliona KM. Tokom 2017. godine uslijedio je rast, te je ona iznosila 442,875 miliona KM, a u naredne dvije godine dosegla je iznos od 460,445 miliona, odnosno u 2019. godini 451,244 miliona KM.

Nakon pandemije COVID-19, koja je pogodila i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, 2020. godine, u razdoblju januar-decembar, vanjskotrgovinska razmjena između ove dvije zemlje doživjela je pad od 26,8 %, te je iznosila 330,027 miliona KM.

Ovim Istinomjer tvrdnje Zorana Tegeltije, koje se odnose na pitanje granice i vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine, ocjenjuje istinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!