Uz dva “ali”, Ivanić jeste izjavio da ANP treba poslati u Brisel

Rasprave i međusobne optužbe između funkcionera SNSD-a sa jedne, i SDS-a i PDP-a sa druge strane koje se u javnosti vode povodom (ne)imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH i pitanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ne jenjavaju.

U tom kontekstu, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac u jednom od svojih javnih istupa pored ostalog je ustvrdio da je bivši član Predsjedništva BiH i trenutni počasni predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić nedavno izjavio da ANP treba poslati u Brisel:

Ivanić je prije nekoliko dana jasno i glasno rekao da godišnji nacionalni program (ANP) treba poslati u Brisel.

Staša Košarac, 21.10.2019.

Da je Ivanić, ali uz određene uslove, zaista rekao da ANP treba poslati u Brisel svjedoči izjava koju je počasni predsjednik PDP-a dao 03.10. 2019. godine.

Tom prilikom Ivanić je ustvrdio da “ako je iko gurao NATO, onda je to Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)”, te dodao da “ako Dodik ozbiljno misli da to zaustavi, onda Predsjedništvo BiH mora donijeti novu odluku”:

Mislim da za to nema uvjeta i da je ovo nepotrebno iscrpljivanje. Godišnji nacionalni program (ANP) treba poslati i ući u sljedeći stepen saradnje s NATO-om, ali jasno reći da to ne znači članstvo, što su oni i rekli. Ali i napisati da se zna da će se o članstvu odlučivati samo ako zemlje u regionu budu članice NATO-a.

Mladen Ivanić, 03.10.2019.

Ovim Istinomjer tvrdnju Staše Košarca da je Mladen Ivanić rekao da Godišnji nacionalni program (ANP) treba poslati u Brisel ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Sada se rade projekti sanacije...Nakon “tehničke greške” PDP najavio ispravku

Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) bio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH...