Radi se na tome

Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS

​U okviru 3. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), čije je održavanje počelo 6.6.2023. godine u Banjoj Luci, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske (RS) te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

Izvor: Facebook/Miloš Bukejlović

Kako je tim povodom navedeno na zvaničnoj stranici Vlade RS, obrazlažući ovaj zakon, ministar pravde u Vladi RS Miloš Bukejlović rekao je da je cilj zakona unapređenje sistema krivičnih i prekršajnih sankcija, kao i da je izvršeno i usklađivanje s odredbama Krivičnog zakonika Srpske koje regulišu pitanje načina izvršenja kazne doživotnog zatvora.

Zakonom je, dodao je resorni ministar, propisano da zatvorenik koji izdržava kaznu doživotnog zatvora može nakon pet godina izdržane kazne podnijeti Ministarstvu molbu za premještaj u drugu ustanovu, koja ima odjeljenje s posebnim režimom izvršenja kazne zatvora.

Zatvoreniku se ne može odobriti prekid izdržavanja kazne, a postoji i nemogućnost upućivanja takvih zatvorenika na radilišta izvan ustanove te im se ne mogu odobravati pogodnosti koje se koriste van kruga ustanove.

Miloš Bukejlović, 6.6.2023.

Pored toga, poslanici/e NSRS na istoj su sjednici usvojili/e i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS, a njime se, prema riječima ministra Bukejlovića, pored ostalog, propisuje mogućnost da se novčana kazna plati elektronski na licu mjesta, uz korištenje POS terminala, te mogućnost zadržavanja lišenjem slobode lica koje odbije da testiranje na drogu.

Podsjećamo, nakon što je, govoreći o ciljevima ministarstva na čijem je čelu, ministar Bukejlović polovinom februara 2023. godine najavio usvajanje seta zakona do kraja 2023. godine, Istinomjer prati aktivnosti nadležnih institucija u tom pravcu.

Tom prilikom Bukejlović je istakao da je cilj Ministarstva pravde RS do kraja 2023. godine usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS, ali i donošenje izmjena i dopuna na još četiri zakona.

Planiramo i da budu usvojeni zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji, te zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

Miloš Bukejlović, 15.2.2023.

Nakon što je najviši zakonodavni organ Republike Srpske usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS, Istinomjer obećanju ministra pravde u Vladi RS Miloša Bukejlovića daje ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti dalje aktivnosti na njegovom ispunjavanju.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!