Ispunjeno

Usvojen Prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama

Denis Zvizdić, trenutni prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), u gostovanju na televiziji Hayat 19. marta 2021. godine najavio je da će se Zakon o javnim nabavkama, kojeg adresira i Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, naći na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma.

Screenshot: Hayat

U svom izlaganju, Zvizdić je izjavio sljedeće:

Zakon o javnim nabavkama je već u parlamentarnoj proceduri, mi smo jučer informisani da je on jednoglasno usvojen na Vijeću ministara BiH, što bi mu, ako su to dobra zakonska rješenja i ako su dobre norme unutar samog Zakona, trebalo obezbijediti neku vrstu propulzivnosti ili prohodnosti unutar oba doma PSBiH, dakle, očekujem da bi se on mogao u svom prvom čitanju naći već na narednoj sjednici Parlamenta.

Denis Zvizdić, 19. 3. 2021.

Kako se navodi u Mišljenju Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH, ova komisija primila je 16. marta Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji se razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.

Pomenuta 18. sjednica Predstavničkog doma PSBiH održana je 30. marta, a na dnevnom redu se, između ostalog, našao upravo i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, te je isti usvojen u svom prvom čitanju.

Inače, usvajanje ovog zakona je korak ka ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, objavljenom 29. 5. 2019. godine. U ovom dokumentu, u dijelu “Zaključci i preporuke”, u grupi “Vladavina prava”, pod rednim brojem 7, kao prioritet navodi se “jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i protiv pranja novca i terorizma, prvenstveno putem”:

c) usklađivanja zakonodavstva i jačanje kapaciteta za javne nabavke

Mišljenje EK-a, 29. 5. 2019.

S obzirom na to da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, u skladu sa Zvizdićevom najavom, našao na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, Istinomjer obećanje zamjenika predsjedavajućeg ovog doma ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!