Neistina

Ustavom BiH nije određeno da BiH ima samo tri ministra

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik govoreći o mogućim promjenama Ustava BiH iznio je i tvrdnju da je broj ministara Bosne i Hercegovine određen Ustavom BiH.

U Ustavu piše da Bosna i Hercegovina ima tri ministra, a ne devet.

Milroad Dodik, 18. avgust 2020.

Uvidom u Ustav Bosne i Hercegovine nigdje nije moguće pronaći član u kojem se navodi da Bosna i Hercegovina “ima tri ministra”.

Tako u članu V, stav 4 koji se odnosi na Vijeće ministara BiH (VM BiH) govori se o imenovanju i odgovornostima VM BiH, te se navodi i da će “predsjedavajući imenovati ministra vanjskih poslova, ministra vanjske trgovine i druge ministre po potrebi”, što implicira da broj ministara u VM BiH iznosi više od tri.

Član V, stav 4 poziva se i na član III Ustava, te se u njemu navodi da je Vijeće ministara odgovorno i za provođenje politike i odluka Bosne i Hercegovine u oblastima koje definišu njegovi stavovi 1, 4 i 5.

U stavu 1 člana III Ustava BiH tako se kao nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine navode:

Član III

  1. Nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine

Sljedeća pitanja su u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine:

a) Vanjska politika.

b) Vanjskotrgovinska politika.

c) Carinska politika.

d) Monetarna politika, kao što je predviđeno članom VII.

e) Finansiranje institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

f) Politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila.

g) Provođenje međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, uključujući i odnose sa Interpolom.

h) Uspostavljanje i funkcionisanje zajedničkih i međunarodnih komunikacijskih sredstava.

i) Regulisanje međuentitetskog transporta.

j) Kontrola vazdušnog saobraćaja.

Ustav BiH

Iz navedenog člana jasno je da s obzirom na nadležnosti institucija Bosna i Hercegovina može imati više od tri ministarstva pri Vijeću ministara BiH.

Istina je da je Vijeće ministara BiH u svom prvom i drugom sazivu iz 1996-1998. i 1998-2000. godine u svom sastavu imalo samo tri ministarstva i to ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo za civilne poslove i komunikacije te ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, no već od trećeg saziva VM BiH imalo je 6 ministarstava u svom sastavu. Pored postojeća tri od 2000. godine u sastavu VM BiH bili su i ministarstvo za trezor institucija BiH, ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice te ministarstvo za europske integracije. Od 2002. godine u sastavu VM BiH je i ministarstvo sigurnosti BiH, kao i ministarstvo komunikacija i prometa. Od 2007. godine u sastavu VM BiH su i ministarstvo pravde i ministarstvo odbrane. U trenutnom sazivu Vijeća ministara BiH je 9 ministarstava i to: Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo pravde, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa , Ministarstvo komunikacija i prometa, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo civilnih poslova.

Ipak, s obzirom na činjenicu da u Ustavu BiH nigdje ne piše da “Bosna i Hercegovina ima tri ministra”, Istinomjer će pomenutu tvrdnju Milorada Dodika ocjeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!