Neutemeljeno

Ustav HNK-a nalaže jednak broj hrvatskih i bošnjačkih članova Vlade

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Stjepan Bošković komentarisao je, pored ostalog, činjenicu da HNK, nakon Općih izbora 2018. godine, još uvijek nema novu izvršnu vlast.

Izjavivši s tim u vezi da se još uvijek čeka odgovor SDP-a BiH, kojeg HDZ BiH priželjkuje za partnera u novoj vlasti, te kako od te stranke uveliko ovisi hoće li HNK dobiti novu vladu godinu prije novih izbora, Bošković je govorio i o omjeru broja hrvatskih i bošnjačkih ministara u budućoj vladi tog kantona:

Još nikakav odgovor od SDP-a nemamo i nadamo se kako ćemo ga dobiti uskoro. Mislim kako nema smisla formirati novu Vladu sa istim partnerima samo godinu dana prije izbora. Ako ćemo dobiti novu vlast, onda u njoj mora biti promjena jer se izborni rezultati jasno razlikuju 2014. i 2018. godine. U prvom redu promjene se odnose na sastav vlade, točnije broj ministara iz hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Omjer više ne može biti 6-6. Izborni rezultati govore kako taj odnos mora biti 7-5 u korist hrvatske strane.

Stjepan Bošković, 12. 5. 2021.

Međutim, i pored toga što je tačno da je na Općim izborima 2018. godine koalicija okupljena oko HDZ-a BiH osvojila 13 mandata, što je dva više nego na Općim izborima 2014. godine, tvrdnja Boškovića da iz tog razloga omjer broja ministara u budućoj vladi HNK-a “mora biti 7-5 u korist hrvatske strane” ne nalazi utemeljenje u Ustavu tog kantona.

Naime, Ustav HNK-a u svom članu 48, između ostalog, nalaže da “Vladu čine jednak broj članova iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i određeni broj članova koje čine ostali.”

Vlada Kantona sastoji se od predsjednika, zamjenika predsjednika i ministara.

Predsjednik i zamjenik predsjednika, te resorni ministri i njihovi zamjenici ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Vladu čine jednak broj članova iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda kao i određeni broj članova koje čine ostali.

Ustav HNK, član 48.

S obzirom na to da, u skladu sa Ustavom HNK-a, Vladu tog kantona treba činiti jednak broj članova iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i određeni broj članova koje čine ostali, Istinomjer tvrdnju Stjepana Bošnjaka, da “omjer više ne može biti 6-6” jer “izborni rezultati govore kako taj odnos mora biti 7-5 u korist hrvatske strane”, ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!