Ispunjeno sa zakašnjenjem

Okončani radovi na igradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta 2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći.

Kako je tada navedeno, planirano je da pomenuti projekat u vrijednosti 591.134,07 KM “obuhvati izgradnju polaznog autobuskog stajališta u Ulici Braće Kršo, na mjestu otvorenog parkinga i zelene površine”.

Podsjećajući da se radi o projektu koji je “u razvojne planove uvršten još prije više decenija ali da su tek sada stvoreni uslovi da se realizuje”, načelnik Opštine Vogošća, Edin Smajić pored ostalog je izrazio “uvjerenje kako će izabrana firma radove realizovati u roku i kvalitetno”.

Tom prilikom načelnik Smajić je najavio da će radovi početi čim se imenuje nadzor nad izvođenjem radova, te da je rok za izvođenje radova je 90 radnih dana od dana uvođenja u posao.

S tim u vezi, radovi su zvanično počeli 20.05.2019.godine, a Zavod za izgradnju KS koji je zadužen za nadzor radova 15.09.2019. godine saopštio je da je “većina poslova završeno” ali da je, na zahtjev izvođača radova, prvobitni rok za završetak radova predviđen za 05.09.2019. godine produžen iz sljedećih razloga:

Radovi su počeli 5. maja, a rok za završetak je bio 5. septembra. Izvođač radova je tražio produžetak od 30-45 dana, što je i odobreno. Među problemima za izvođače radova istaklo se usaglašavanje projektne dokumentacije, priključenje vode, priključenje na kanalizaciju, izmještanje elektroenergetskih kablova i cijevi toplovoda te izmještanje stubova rasvjete. Većinu ovih poslova smo završili.

Zavod za izgradnju KS, 15. septembar 2019.

Na upit Istinomjera o trenutnom statusu projekta odgovorio je portparol Opštine Vogošća, Amir Misirlić:

Radovi na izgradnji polaznog autobuskog stajališta u ulici Braće Kršo bb, Općine Vogošća realizovali su se kontinurano i isti su okončani krajem 2019. godine. Pokrenuta je procedura tehničkog prijema novoizgrađenog polaznog autobuskog stajališta. Nakon okončanja procedure tehničkog prijema, kao i dobijanja upotrebne dozvola, polazno autobusko stajalište pustit će se u funkciju.

Amir Misirlić, 14. februar 2020.

Obzirom da su radovi na izgradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći okončani nakon najavljenog roka, Istinomjer će obećanju načelnika Opštine Vogošća, Edina Smajića dati ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!