Ispunjeno

U toku je realizacija projekta regulacije vodotoka na području nekoliko sarajevskih općina

Vlada Kantona Sarajevo (KS) saopćila je sredinom jula ove godine da je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i Vogošća.

Prilikom potpisivanja Sporazuma naglašeno je i “da će se uskoro pristupiti njegovoj realizaciji”.

Sporazume o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i Vogošća potpisali su danas direktori Kantonalne uprave civilne zaštite i Zavoda za izgradnju KS Samir Džihić i Mirza Hulusić s načelnicima Akifom Fazlićem, Hamdom Ejubovićem i Senaidom Memićem, te zamjenikom načelnika Vogošća Fetahom Kadrićem. Radi se o projektima uređenja korita rijeke Ljubine, koja prolazi kroz naselja Dojnji Čevljanovići, Srednje i Ljubina, rijeke Zujevine u Mjesnoj zajednici Osjek, te regulacije potoka Resnik u Pazariću…”

Vlada KS, Saopćenje, 12.07.2019.

Netom nakon potpisivanja pomenutog sporazuma, 29.07.2019. godine započelo je izvođenje radova predviđenih sporazumom, tačnije u vogošćanskoj ulici Ahmeda Rizve počela je “prva faza izgradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže u dužini od 1165 m”.

Kako bismo provjerili u kojoj fazi je realizacija projekta, te da li su izdvojena obećana sredstva, Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, te smo dobili potvrdu da se radovi najavljeni u julu ove godine, u saradnji sa lokalnim zajednicama, odvijaju u skladu sa predviđenom dinamikom.

Imajući u vidu da se radi o zajedničkom interesu Kantona Sarajevo i općina na području Kantona Sarajevo u cilju vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda svi radovi se izvode u zajedničkoj koordinaciji. U vezi Vašeg upita koji se tiču realizacije projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i Vogošća za koje je u julu ove godine izdvojeno 374.000 KM.

Srđan Mandić, Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS, 18.11.2019.

Također, za Istinomjer je rečeno i da je “na osnovu pozitivnih propisa Vlada Kantona Sarajevo je Zaključkom broj 02-05-22216-15/19 od 30.05.2019. godine donijela Program utroška finansijskih sredstava za regulaciju riječnih korita i zaštitu od poplava vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda na području Kantona Sarajevo za 2019. godinu” a na osnovu zahtjeva lokalnih zajednica i namjenskih sredstava koja su obezbijeđena iz vodnih naknada.

Cijeli odgovor resornog ministarstva sa taksativno nabrojanim planiranim radovima i izdvojenim novčanim sredstvima s ciljem uređenja vodotoka u općinama Vogošća, Ilidža, Hadžići i Ilijaš možete pročitati OVDJE.

Obzirom da je realizacija radova predviđenih sporazumom počela, Istinomjer Vladi KS u tom smislu daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!