Neispunjeno

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Mehmetom Cahitom Turhanom na kom se između ostalog razgovaralo i o izgradnji autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd kroz Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, najavljeno skoro formiranje zajedničkog radnog tijela za pitanja saradnje u oblasti prometa i infrastrukture.

Zaključeno je da će se roku od dva mjeseca formirati operativno tijelo sastavljeno od predstavnika oba ministarstva koje će biti nadležno za pitanja suradnje sukladno Memorandumu o suradnji u oblasti prometa i infrastrukture, posebno na realizaciji izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd, koji je 2. 5. 2019. u Ankari potpisao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a što je regulirano člankom 3. predmetnog Memoranduma.

Saopštenje Ministarstva prometa i komunikacija, 23.05.2019.

Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo prometa i komunikacija BiH kako bi provjerili da li je najavljeno operativno tijelo formirano u roku od dva mjeseca, te smo dobili sljedeći odgovor:

Ispred BH strane imenovano je Operativno tijelo, pismo je upućeno nadležnom ministarstvu R. Turske i čeka se imenovanje njihovih predstavnika.

Mladen Goluža, v.d. pomoćnika ministra, 20.08.2019.

Iz odgovora je jasno da zajedničko radno tijelo BiH i R. Turske za pitanja saradnje u oblasti prometa i infrastrukture još uvijek nije u potpunosti formirano ni tri mjeseca nakon što je najavljeno. S obzirom da je rok od dva mjeseca prošao prije skoro mjesec dana, Istinomjer će obećanje dato iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!