Unapređenje think tank-a i saradnje u oblasti medija sa NR Kinom

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH saopćilo je u februaru ove godine da su završene sve potrebne procedure kako bi Bosna i Hercegovina mogla potpisati dva značajna memoranduma iz oblasti medija i unapređenja think tank saradnje sa NR Kinom.

Kako je ranije i najavljeno, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, Saša Dalipagić i ambasador NR Kine, Ji Ping potpisali su 17.04.2019. godine Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti medija i Memorandum o razumijevanju o planiranju unapređenja think tank saradnje.

Također, predviđeno je i uspostavljanje mehanizama za podsticanje saradnje između medija u oblasti tiska, objavljivanja, emitiranja, te filma, televizije. Podstiče se i održavanje seminara i radionica u vezi sa primjenom novina u oblasti medija.

Saša Dalipagić, 17.04.2019.

Podsjećamo, nakon sastanka Dalipagića i Ji Pinga koji je održan 21.02.2019. godine rečeno je da su završene sve potrebne procedure i da će BiH uskoro poptisati sa Kinom dva značajna memoranduma.

(…) BiH je provela sve potrebne procedure u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kako bi se potpisali i Memorandum o  razumijevanju o saradnji u oblasti medija između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ureda za informiranje Državnog vijeća Narodne Republike Kine i Memorandum o razumijevanju o planiranju unapređenja think tank saradnje između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i  Hercegovine i Ureda za informiranje Državnog vijeća Narodne Republike Kine te se očekuju naredne aktivnosti Kine kako bi se navedeni memorandumi potpisali.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, saopćenje, 21.02.2019.

Inače, think tank podrazumijeva međusobnu saradnju u pogledu istraživačkog i obrazovnog rada koji se odnosi na određena politička ili druga pitanja. Ovaj vid saradnje najčešće se realizuje kroz organizovanje okruglih stolova te zajedničko izdavačko i publikacijsko djelovanjem, a s ciljem stvaranja i realizacije novih ideja.

Shodno navedenom, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH za provođenje potrebnih procedura i potpisivanje memoranduma o unapređenju think tank-a i saradnje u oblasti medija sa NR Kinom dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Izletište Smetovi bi trebalo dobiti novi izgled sredinom jula

Popularno zeničko izletište Smetovi trebalo bi uskoro dobiti novi izgled zahvaljujući projektu "Rekonstrukcija i...

Najavljeno skoro otvaranje ambulante u Hrasnom Brdu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od 10 obećanja načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje...Obnovljene fasade u Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu

Sredinom novembra prošle godine, gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka najavio je skoru obnovu fasada u Štrosmajerovoj ulici u centru grada, a radovi su krenuli sa početkom nove građevinske...