Najava potpisivanja sporazuma o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

Sporazuma o izgradnji dijela autoputa Sarajevo – Beograd koji bi prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu, a za koji je potrebno da prođe zakonsku proceduru još uvijek nema. U međuvremenu stižu nove najave da bi se to u narednom periodu moglo desiti.

 

Tako je zamjenik ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, Saša Dalipagić nedavno ustvrdio da bi “konačna verzija sporazuma o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd trebalo bude završena u septembru, a potpisana najkasnije za dva-tri mjeseca, kada prođe proceduru kroz Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH koje donosi konačnu odluku”. 

Izjavivši tako da nacrt sporazuma koji je BiH dobila od Srbije “nije sporan s obzirom da se u njemu navodi da će Srbija graditi most na autoputu na Drini kod Rače iz kredita koji je dobila od Turske”, Dalipagić je dodao:

To je spojna tačka između dvije zemlje, što mora biti definisano sporazumom. U sporazumu trebaju da budu definisani i detalji o graničnom prijelazu – da li će biti jedan zajednički ili dva i koje kategorije. Naš je prijedlog da se sastanak održi u septembru u Srbiji ili BiH. Mislim da će sporazum biti usaglašen na toj jednoj sjednici, jer u prijedlogu iz Srbije za Ministarstvo nema ništa sporno.

Saša Dalipagić, 29.08.2019.

Istinomjer će pratiti da li će u pomenutom roku sporazum biti potpisan i ozvaničen od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

(Istinomjer.ba) 

 

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića u maju 2019. godine. Projekat obnove...