Neispunjeno

Bosna i Hercegovina još uvijek bez sporazuma o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

I pored ranijih najava da će se to uskoro desiti, sporazuma o izgradnji dijela autoputa Sarajevo – Beograd koji bi prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu, a za koji je potrebno da prođe zakonsku proceduru još uvijek nema.

 

Podsjećamo, zamjenik ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, Saša Dalipagić nedavno je ustvrdio da bi “konačna verzija sporazuma o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd trebalo bude završena u septembru, a potpisana najkasnije za dva-tri mjeseca, kada prođe proceduru kroz Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH koje donosi konačnu odluku”.

Izjavivši tako da nacrt sporazuma koji je BiH dobila od Srbije “nije sporan s obzirom da se u njemu navodi da će Srbija graditi most na autoputu na Drini kod Rače iz kredita koji je dobila od Turske”, Dalipagić je dodao:

To je spojna tačka između dvije zemlje, što mora biti definisano sporazumom. U sporazumu trebaju da budu definisani i detalji o graničnom prijelazu – da li će biti jedan zajednički ili dva i koje kategorije. Naš je prijedlog da se sastanak održi u septembru u Srbiji ili BiH. Mislim da će sporazum biti usaglašen na toj jednoj sjednici, jer u prijedlogu iz Srbije za Ministarstvo nema ništa sporno.

Saša Dalipagić, 29.08.2019.

Međutim, uprkos pomenutim najavama, do danas nije postignut pomenuti sporazum o izgradnji dijela puta autoputa Sarajevo-Beograd koji bi prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu, te Istinomjer obećanju Saše Dalipagića daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!