Bosna i Hercegovina još uvijek bez sporazuma o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

I pored ranijih najava da će se to uskoro desiti, sporazuma o izgradnji dijela autoputa Sarajevo – Beograd koji bi prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu, a za koji je potrebno da prođe zakonsku proceduru još uvijek nema. 

 

Podsjećamo, zamjenik ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, Saša Dalipagić nedavno je ustvrdio da bi “konačna verzija sporazuma o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd trebalo bude završena u septembru, a potpisana najkasnije za dva-tri mjeseca, kada prođe proceduru kroz Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH koje donosi konačnu odluku”. 

Izjavivši tako da nacrt sporazuma koji je BiH dobila od Srbije “nije sporan s obzirom da se u njemu navodi da će Srbija graditi most na autoputu na Drini kod Rače iz kredita koji je dobila od Turske”, Dalipagić je dodao:

To je spojna tačka između dvije zemlje, što mora biti definisano sporazumom. U sporazumu trebaju da budu definisani i detalji o graničnom prijelazu – da li će biti jedan zajednički ili dva i koje kategorije. Naš je prijedlog da se sastanak održi u septembru u Srbiji ili BiH. Mislim da će sporazum biti usaglašen na toj jednoj sjednici, jer u prijedlogu iz Srbije za Ministarstvo nema ništa sporno.

Saša Dalipagić, 29.08.2019.

Međutim, uprkos pomenutim najavama, do danas nije postignut pomenuti sporazum o izgradnji dijela puta autoputa Sarajevo-Beograd koji bi prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu, te Istinomjer obećanju Saše Dalipagića daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba) 

 

Otvaranje Titove pećine u Drvaru najavljeno na Dan pobjede nad fašizmom

Ističući važnost Titove pećine kao kulturno-istorijskog spomenika, načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić najavila je...

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH...Uskoro usvajanje federalnog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11. septembra 2019. godine usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalni ministar razvoja,...