Bosna i Hercegovina još uvijek bez sporazuma o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

I pored ranijih najava da će se to uskoro desiti, sporazuma o izgradnji dijela autoputa Sarajevo – Beograd koji bi prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu, a za koji je potrebno da prođe zakonsku proceduru još uvijek nema. 

 

Podsjećamo, zamjenik ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, Saša Dalipagić nedavno je ustvrdio da bi “konačna verzija sporazuma o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd trebalo bude završena u septembru, a potpisana najkasnije za dva-tri mjeseca, kada prođe proceduru kroz Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH koje donosi konačnu odluku”. 

Izjavivši tako da nacrt sporazuma koji je BiH dobila od Srbije “nije sporan s obzirom da se u njemu navodi da će Srbija graditi most na autoputu na Drini kod Rače iz kredita koji je dobila od Turske”, Dalipagić je dodao:

To je spojna tačka između dvije zemlje, što mora biti definisano sporazumom. U sporazumu trebaju da budu definisani i detalji o graničnom prijelazu – da li će biti jedan zajednički ili dva i koje kategorije. Naš je prijedlog da se sastanak održi u septembru u Srbiji ili BiH. Mislim da će sporazum biti usaglašen na toj jednoj sjednici, jer u prijedlogu iz Srbije za Ministarstvo nema ništa sporno.

Saša Dalipagić, 29.08.2019.

Međutim, uprkos pomenutim najavama, do danas nije postignut pomenuti sporazum o izgradnji dijela puta autoputa Sarajevo-Beograd koji bi prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu, te Istinomjer obećanju Saše Dalipagića daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba) 

 

Najavljeno povećanje plata koje se isplaćuju iz budžeta RS

Premijer Vlade Republike Srpske (RS), Radovan Višković najavio je da će “od početka naredne godine” biti povećane plate...

I Mektić pocijepao boračku knjižicu

Major u nekadašnjoj vojsci Republike Srpske, Brano Pejanović “vidno razočaran u ono zbog čega se borio i krv prolivao”, pocijepao je člansku knjižicu boračke organizacije čiji je član bio. Da će...Hoće li rad Zastupničkog doma PS BiH biti odblokiran?

Osvrćući se na zastoj u radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), još polovinom oktobra ove godine predsjednik SDS-a, Mirko Šarović izjavio je da je deblokada rada ovog...