Najnevjerovatnije u 2019. godini

Neke izjave Istinomjer kao ni prethodnih godina nije mogao ocijeniti u kategorijama istinitosti, dosljednosti ili ispunjenosti datih obećanja, pa su se one našle u našoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

Neke od tih izjava bile su one u kojima je Bakir Izetbegović najmanje tri puta u protekloj godini, bilo u funkciji opisa načina vođenja svoje politike ili brzine kretanja BiH ka Evropskoj uniji, iskoristio metaforu vožnje automobila. Tako je gostujući u emisiji Pressing N1 televizije svoje vođenje politike opisao na sljedeći način:

Baš sam objašnjavao nekim ljudima u vezi politike. Morate vjerovati vozaču koji vozi 29 godina i dovezao vas je svaki put na cilj. Nekad pritisne gas, nekad prikoči. Nekad se malo vrati u rikverc i tako dalje. Nekad pričeka. To je vožnja na Balkanu sa ovakvim akterima kakve imamo.“

Bakir Izetbegović, Pressing N1, 11.09.2019.

Bakir Izetbegović je i govoreći o potrebi “većeg povjerenja u liderstvo”, pojasnio kako politika liči na pecanje.

Ne možete vi objasniti svakome ko počinje, recimo, da peca ribu kad ćete otpustiti onaj konopac da ne bi puko, a kad ćete povući nazad. Politika liči na to. Kad vidite da će prsnut’, da će puknut’ – puštajte nazad. A kad se smiri vučete prema sebi, ali uvijek je cilj, naravno, izvući ribu napolje a ne pustiti je da ode.”

Bakir Izetbegović, 28.04.2019.

U ovoj kategoriji svakako treba izdvojiti odgovor Fahrudina Radončića iz marta 2019. godine da “ne zna da li treba da skoči sa tornja da bih dokazao da ga učešće u vlasti ne zanima”. Fahrudin Radončić, imenovan je nedavno za ministra sigurnosti BiH 23. decembra, nakon što je ranije postigao sporazum o koaliciji na svim nivoima vlasti sa Strankom demokratske akcije i Demokratskom frontom.

Inicijativu SDS-a “Imam pravo da znam” pokrenutu u cilju prikupljanja potpisa da se dokument “Programa reformi BiH” pokaže javnosti, potredsjednik te stranke, Vukota Govedarica obrazložio je nastavkom borbe za demokratiju po uzoru na filozofa antičke Grčke, Sokrata. Tako je na pitanje da li će taj broj potpisa zaista uticati na odluku Milorada Dodika da se dokument ne objavi, Govedarica je odgovorio da neće, te dodao:

Kao da pitate ministra finansija Republike Srpske da li ćete prestati da uzimate kredite i da se zadužujete svakodnevno? Ja sam uvjeren da neće ali ako je Sokrat bio čovjek koji se prije 2500 godina borio za demokratiju i njene vrijednosti u antičkoj Atini kako onda da mi danas poslije 2500 godina sjedimo skrštenih ruku.”

Vukota Govedarica, 12.12.2019.

“Jeste li imali prijetnji, strahujete li za sigurnost”, bilo je jedno od pitanja koje su novinari u junu uputili predsjedniku stranke Narod i Pravda i predsjedavajućem Skupštine KS, Elmedinu Konakoviću. Sudeći po odgovoru, Konaković je “spreman na sve što ga s druge strane očekuje”:

Dakle, ja imam legalno oružje (pištolj) i spremni smo na sve što nas s druge strane očekuje. Dobijem često sugestije od ljudi koji su bliski agencijama da je moguće da oni eventualno i takvu vrstu incidenta, uličnog napada, naprave i ja sam na to spreman. Nerijetko hodam s legalno kupljenim oružjem, za koje imam dozvolu i poštujem Zakon o držanju i nošenju oružja.

Elmedin Konaković, 15.06.2019.

Zastupnica SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, Jasna Duraković identifikovala je početkom 2019. godine porast broja vrana u Sarajevu kao još jedan gorući problem glavnog grada BiH. Karakterišući vrane kao agresivne ptice koje napadaju građane u vrijeme parenja, Durakovićeva je predložila i rješenje:

… da nadležni organi počnu raditi s lovačkim društvima na odstrelu ovih ptica te da je taj proces najbolje završiti u zimskom periodu kada vranama nije sezona gniježđenja.

Lovcima je na kraju otkrila i gdje se vrane najviše skupljaju:

Otići na gradsku deponiju gdje ih ima najviše i to završiti na taj način, reducirati broj. Postavlja se pitanje koliko je etično ubijati ove ptice, međutim mnogi ubijaju druge ptice onako iz hobija, a koje nisu štetočine. Pa zašto ne i vrane koje polako postaju veliki problem ovog grada.

Jasna Duraković, 23.01.2019.

Sudeći prema onome što se dešavalo tokom 2019. godine, sličnih izjava ne bi trebalo manjkati ni u narednoj, 2020. godini.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!