Neispunjeno

Urbanistički plan KS nije usvojen tokom ljeta

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo (KS) 12. maja 2021. godine stavila van snage Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka, premijer KS Edin Forto najavio je skoro usvajanje novog kantonalnog urbanističkog plana.

Foto: FENA

Kako je Forto rekao gostujući u programu TVSA krajem maja, urbanistički plan trebao bi biti usvojen do kraja ljeta.

Ministar Hadžiahmetović, nakon našeg imenovanja, odmah je imenovao Savjet plana. To je grupa eksperata koja će da sprovede urbanistički plan KS, tačnije njegovih urbanih opština. To su četiri gradske općine, plus Vogošća i Ilidža, gdje će sve biti propisano pa i nalazi iz studije o vjetro koridorima koji moraju se naći u tom dokumentu. Kada se taj dokument zaklopi kroz javnu raspravu, kad ga usvoji Vlada, kad ga usvoji Skupština KS, a to bi se sve trebalo desiti ovog ljeta, onda ćete imati sistem u kom se znaju pravila.

Edin Forto, 26.5.2021.

I ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović ranije je također najavio da će elementi Studije o urbanim ventilacionim koridorima biti sadržani u novom urbanističkom planu.

Kompletna studija će biti u novom urbanističkom planu. Sve ono što se tretira njome, a to su ruže vjetrova, širine koridora, visina zgrada i drugo, bit će u urbanističkom planu.

Enver Hadžiahmetović, 12.5.2021.

Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kao i ured premijera KS Edina Forte kako bismo dobili informaciju u kojoj fazi je usvajanje kantonalnog Urbanističkog plana. U resornom ministarstvu su nam rekli da su zaprimili upit, ali zvanični odgovor još uvijek nismo dobili. Prema nezvaničnim informacijama, urbanistički plan još uvijek se nalazi u fazi izrade nacrta. Urbanistički plan tako se nije našao ni na dnevnim redovima sjednica Skupštine KS održanim od maja do danas.

S obzirom da Urbanistički plan KS tokom ljeta 2021. godine nije usvojen u Skupštini KS kako je to najavio kantonalni premijer Edin Forto u maju, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!