Radi se na tome

UNFPA i Vlada KS ujedinjene u promoviranju menstrualnog zdravlja i smanjenju menstrualnog siromaštva u KS

Kako je javnost obaviještena putem zvanične stranice UNFPA-e, ova organizacija i Vlada Kantona Sarajevo ujedinile su se u promoviranju menstrualnog zdravlja i smanjenju menstrualnog siromaštva u ovom kantonu kroz kampanju “Za naše dane u mjesecu“, koja je počela krajem maja ove godine.

Foto: Vlada KS

Obraćajući se građankama Kantona Sarajevo (KS) povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, premijer KS Edin Forto, između ostalog, izjavio je da, umjesto pukih čestitki, želi uvesti praksu saopćavanja konkretnih mjera koje su poduzete ranije, ali i onih koje će biti poduzete u 2022. godini.

U tom smislu, Forto je, pored ostalog, najavio da će od septembra ove godine u svakoj srednjoj školi u KS biti osigurani besplatni higijenski ulošci:

Želim uvesti praksu da saopćimo što je ispred nas. S obzirom na to da znate da sam ja premijer konkretnih mjera i da je ovo vlada konkretnih mjera, prvo želim saopćiti da smo donijeli odluku da u svakoj srednjoj školi osiguramo besplatne higijenske uloške. Ova mjera će biti realizirana već od septembra.

Edin Forto, 8.3.2022.

Sličnu inicijativu, ali na nivou Općine Stari Grad, početkom februara ove godine pokrenuli su vijećnici i vijećnice Naroda i Pravde, u kojoj se navodi da će “uskoro učenicama osnovnih i srednjih škola u Općini Stari Grad biti dostupni ormarići sa besplatnim ulošcima”.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Vlade KS 13.4.2022. godine, o modalitetima pomoći mladim ženama i djevojčicama u okviru projekta kojim bi se omogućila dostupnost higijenskih uložaka svim djevojčicama, djevojkama i ženama u osnovnim, srednjim školama i fakultetima u KS, premijer Forto razgovarao je s predstavnikom UNFPA-e za Bosnu i Hercegovinu Johnom Kennedyjem Mosotijem.

Inače, UNFPA je organizacija koja se bavi unapređenjem seksualnog i reproduktivnog zdravlja, osnaživanjem žena te uspostavljanjem rodne ravnopravnosti. U BiH djeluje od 1995. godine.

Tokom sastanka identificirana su glavna kantonalna ministarstva koja će učestvovati u rješavanju ovog problema te je određen i vremenski okvir za njegovu realizaciju.

Kako je javnost obaviještena 27.5.2022. godine putem zvanične stranice ove organizacije, a u skladu s dogovorom od 13.4.2022. godine, UNFPA i Vlada KS ujedinile su se u promoviranju menstrualnog zdravlja i smanjenju menstrualnog siromaštva u KS kroz kampanju “Za naše dane u mjesecu“, koja je počela 28.5.2022. godine. Kampanja je organizirana povodom obilježavanja Svjetskog dana menstrualne higijene koji se u svijetu obilježava od 2014. godine, a ovogodišnja tema je “Do 2030. početi menstruaciju doživljavati kao normalna pojavu“ u cilju izgradnje svijeta u kojem niko neće biti sputan menstruacijom.

Tom prilikom, Mosoti je izrazio nadu da će se ovom kampanjom smanjiti socijalni, ekonomski i psihološki izazovi s kojima se žene svakodnevno susreću u pogledu menstrualnog ciklusa te naglasio važnost pristupa proizvodima za održavanje menstrualne higijene.

Menstruacija je suštinski povezana s ljudskim pravima. Kada žene i djevojčice nemaju siguran pristup proizvodima za održavanje menstrualne higijene, one tada ne mogu dostojanstveno upravljati svojom menstruacijom. Isključivanjem iz društvenog života i stigmatizacijom osoba zbog toga što imaju menstruaciju također se podriva princip ljudskog dostojanstva.

John Kennedy Mosoti, 27.5.2022.

Izjavivši još jednom da će od početka naredne školske godine higijenski proizvodi za održavanje intimne higijene tokom menstruacije biti dostupni u svim školama u KS, Forto je potvrdio da je vlada na čijem je čelu i dalje predana svim aktivnostima koje se provode u cilju okončanja menstrualnog siromaštva i posramljenosti u Kantonu Sarajevo.

Obećali smo i ostvarit ćemo cilj misije, a to je dostava menstrualnih higijenskih proizvoda u dovoljnim količinama u sve srednje škole u Kantonu Sarajevo, ali ćemo također provesti i druge mjere kako bismo smanjili menstrualnu stigmu u ciljanim grupama.

Edin Forto, 27.5.2022.

Kako je tom prilikom naglasila ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, i ministarstvo na čijem je ona čelu podržava realizaciju ovog projekta te će “nastojati da se u sklopu aktivnosti educiraju i osnažuju učenice i na taj način eliminiraju stigma i diskriminacija povezane s menstrualnim ciklusom, a koje su specifična posljedica socijalnih nejednakosti.”

U okviru emisije “Jutro za sve” BHT 1 15.6.2022. godine, Mosoti je između ostalog još jednom podvukao značaj promoviranja menstrualnog zdravlja, dok je Edin Forto podsjetio na činjenicu da, kako je rekao, postoje dvije dimenzije ovog problema o kojem se “u jednom konzervativnom društvu ne govori dovoljno”, naglasivši na kraju potrebu da se svi uključimo i adresiramo ovaj problem.

To menstrualno siromaštvo je činjenica da mnoge djevojčice i djevojke nemaju pristup higijenskim ulošcima. Često iz finansijskih razloga i to je problem koji nije samo kod nas. To je u mnogim mjestima, posebno gdje žive socijalno osjetljive kategorije. Strašno je bitno da se obezbijedi tako nešto za svu populaciju. Međutim postoji još jedna dimenzija to je menstrualno sramoćenje. To je činjenica da djevojčice i djevojke u školama osjećaju da ne mogu o tome dovoljno govoriti, da se ne mogu nikome požaliti i jednostavno ono što svaka vlada bi trebala da uradi je da omogući ravnopravnost na ovom polju a to je da se prihvati kao jedna biološka potreba i da se ispuni ta potreba bez da se mora gledati ni socijalni dio,m znači novčani dio, ali ni ova činjenica da postoji sramoćenje.

Edin Forto, 15.6.2022.

Podsjećamo, u analizi pod naslovom Tamponi, ulošci, pelene za djecu i odrasle – “luksuz” ili potreba? Istinomjer se krajem 2021. godine detaljno bavio ovom temom te smo tom prilikom, između ostalog, skrenuli pažnju da je sredinom novembra 2021. godine Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozvao građane/ke Bosne i Hercegovine da podrže inicijativu za ukidanje poreza na higijenske proizvode, tačnije higijenske uloške, pelene, tampone i druge slične potrepštine za žene i djecu.

Nakon navedenih poduzetih aktivnosti, Istinomjer obećanju Edina Forte da će od septembra ove godine u svakoj srednjoj školi u KS biti osigurani besplatni higijenski ulošci daje ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti daljnju realizaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!