Istina

Unapređenje prava LGBTIQ populacije jeste među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

Novoizabrana zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Mia Karamehić-Abazović (NiP) bila je gošća u emisiji “Izvan okvira” na N1 televiziji. Tokom gostovanja osvrnula se na stavove pojedinih javnih dužnosnika iz stranke Narod i pravda u pogledu prava LGBTIQ populacije, naglasivši kako se radi o pojedinačnim stavovima javnih dužnosnika. Tom prilikom istakla je i da je unutar 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije definisana zaštita prava ove populacije.

Foto: N1

Karamehić-Abazović je istakla da građani Bosne i Hercegovine, prema ispitivanjima javnih mnijenja, žele ući u Evropsku uniju te da je zaštita prava LGBTIQ populacije definisana unutar 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije:

Za europske integracije Bosne i Hercegovine, unutar 14 prioriteta koje je Europska komisija dala Bosni i Hercegovini, koje ćemo morati zadovoljiti, stoji izrijekom i zaštita prava te partikularne društvene grupacije (LGBTIQ op.a.). Dakle, Europska unija nije švedski stol, to nije nešto gdje mi možemo birati šta ćemo prihvatiti i šta nećemo. Naše međunarodne obaveze i naši zakoni također nisu švedski stol.

Mia Karamehić-Abazović, 28.11.2022.

Istinomjer je ranije u više navrata ocjenjivao tvrdnje političara/ki o tome šta se (ne) nalazi među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i koliko njih je ispunjeno (1, 2, 3).

Podsjećamo, u maju 2019. godine Evropska komisija objavila je Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, a značaj ovog dokumenta ogleda se u 14 prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi započela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

U Mišljenju Evropske komisije navedeno je da će Bosna i Hercegovina morati “temeljito poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi se osiguralo ispunjavanje ključnih prioriteta”.

Evropska komisija istakla je i da Bosna i Hercegovina ne zadovoljava u dovoljnoj mjeri kriterije koji se odnose na stabilnost institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina. S tim u vezi, preporuke koje su institucije Evropske unije obznanile bosanskohercegovačkim vlastima podijeljene su u skladu s Kopenhagenskim kriterijima, pa je tako 14 ključnih prioriteta svrstano u četiri kategorije: “Demokratija/Funkcionisanje”, “Vladavina prava”, “Osnovna prava” i “Reforma javne uprave”.

U Mišljenju Komisije navodi se, između ostalog, da zaštita i uključenost ranjivih grupa još uvijek nisu na odgovarajućem nivou, a to se posebno odnosi na osobe s invaliditetom, djecu, LGBTIQ populaciju, pripadnike/ce romske zajednice, pritvorenike/ce, migrante/kinje i tražitelje/ice azila.

S tim u vezi, prioritet pod rednim brojem 13, koji je smješten u kategoriji “Osnovna prava”, glasi:

Unaprijediti zaštitu i inkluziju ranjivih grupa, posebno osoba sa invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražilaca azila, kao i raseljenih lica i izbjeglica u cilju zatvaranja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mišljenje Evropske komisije, 2019.

Ovom prilikom podsjećamo da su pripadnici/e LGBTIQ populacije u Bosni i Hercegovini svakodnevno suočeni/e s diskriminacijom, a više o toj temi možete pročitati u Istinomjerovoj analizi “Za LGBTIQ populaciju u BiH osnovna ljudska prava i dalje na čekanju”.

S obzirom na to da se unapređenje i inkluzija ranjivih grupa, među kojima su i pripadnici/e LGBTIQ populacije, nalaze unutar 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Istinomjer će tvrdnju Mie Karamehić-Abazović ocijeniti istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!