Neistina

Forto neistinito o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

Nakon sastanka predsjednika/ca političkih partija zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) i članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom 12. juna 2022. godine, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto govorio je o pojedinostima ovog sastanka i EU integracijama BiH.

FOTO: Naša stranka

Između ostalog, Forto je iznio i tvrdnju o stepenu ispunjenosti prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU:

Ništa od 14 prioriteta neophodnih za kandidatski status BiH u EU nije ispunjeno.

Edin Forto, 13.6.2022.

U nizu analiza, kao i ocjena izjava zvaničnika u BiH, Istinomjer je pisao o tome šta su nadležne institucije u našoj zemlji u proteklih nešto više od tri godine ispunile u okviru 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

U kontekstu tvrdnje Edina Forte, podsjećamo da je u potpunosti ispunjen prioritet pod rednim brojem tri:

Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Mišljenje Evropske komisije, 29.5.2019.

Na 8. sjednici Doma naroda PSBiH 25.6.2020. godine, a na prijedlog dostavljen od Zajedničkog kolegijuma oba doma PSBiH, usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju članova PSBiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

Ubrzo nakon toga, na svojoj 10. sjednici održanoj 7.7.2020. godine, Predstavnički dom PSBiH potvrdio je odluku Doma naroda, čime je proces imenovanja članova Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta koji dolaze iz BiH završen. Konačno, na prvom sastanku netom izabranih članova PSBiH u ovom odboru, održanom 22.7.2020. godine, usvojen je Poslovnik o radu, čime je ispunjen treći prioritet iz Mišljenja EK.

Djelimično su ispunjeni i prioriteti pod rednim brojevima 1, 10, 11 i 14. Prvi prioritet, “Osigurati da se izbori provode u skladu sa europskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i održati lokalne izbore u Mostaru”, ispunjen je u jednoj trećini, jer su lokalni izbori u Mostaru održani 20. decembra 2020. godine.

Ustavni sud BiH je u oktobru 2019. godine ukinuo odredbu Ustava Republike Srpske o postojanju smrtne kazne, čime je polovično ispunjen prioritet pod rednim brojem 10. Dijelom je ispunjen i 11. prioritet, nakon što je tokom 2020. godine Brčko distrikt usvojio novi zakon o slobodi okupljanja, koji je usklađen s evropskim standardima.

Konačno, korak ka realizaciji posljednjeg prioriteta, koji se tiče reforme javne uprave, napravljen je krajem 2020. godine, kada je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o usvajanju Akcijskog plana za reformu javne uprave.

S obzirom na činjenicu da je iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u EU u potpunosti ispunjen prioritet pod rednim brojem tri, kao i da su provođene određene aktivnosti na ispunjavanju još njih nekoliko, tvrdnju Edina Forte da “ništa od 14 prioriteta neophodnih za kandidatski status BiH u EU nije ispunjeno” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!