Neispunjeno

Parlament FBiH nije odlučivao o vrstama vakcina, cijenama i rokovima navedenim u ugovorima

Tokom posjete Hercegovačko-neretvanskom kantonu, upriličene 20. 5. 2021. godine, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da je FBiH “na pragu da nabavi značajniju količinu” vakcina protiv bolesti COVID-19.

U vezi s tim, Novalić je javnost obavijestio da se radi o milion i po doza, te da će naredne sedmice u Parlament FBiH poslati tri ugovora:

Na pragu smo da nabavimo značajniju količinu, milion i po doza. Sljedeće sedmice ćemo sigurno poslati na Parlament tri ugovora, s Kinezima i AstraZenecom, pa da Parlament donese odluku o tome kakvu vakcinu hoćemo i da prihvati cijenu i rokove i to je direktno što se tiče Federacije.

Fadil Novalić, 20. 5. 2021.

Međutim, kako je objavljeno na zvaničnoj stranici Vlade FBiH, na 22. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), održanoj 26. 5. 2021. godine, “federalni zastupnici informirani su o ugovorima za nabavku milion i po doza vakcina”, ali, suprotno Novalićevoj najavi, nisu bili u prilici da donose odluku ni o vrstama vakcina, ni o cijenama i rokovima navedenim u ugovorima.

“Vlada Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, kontroliranih od strane matičnih država”, navedeno je još tim povodom iz Vlade FBiH, te istaknuto “da prijedlozi ugovora zbog klauzule tajnosti nisu mogli biti prezentirani poslanicima, jer bi se prekršile odredbe sporazuma, te uzrokovale neželjene pravne posljedice.”

Federacija Bosne i Hercegovine je direktno pregovarala sa Kinom za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine protiv SARS-CoV-2 (Vero Cell), inaktivirana i taj ugovor je u fazi potpisa o čemu su danas upoznati federalni poslanici. Prema informacijama dobijenim od predstavništva Pfizera u BiH u toku su aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za Federaciju BiH, preko državnog nivoa. Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo zajednički vode aktivnosti na nabavci vakcine Sputnik, u količini od 500.000 doza i to je u završnoj fazi.
Pored ova tri ugovora, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH dostavljena su još četiri prijedloga ugovora putem posrednika (veletrgovaca), i to za nabavku vakcina protiv SARS-CoV-2 (Covid 19) proizvođača Pfizer u količini od 500.000 doza, zatim proizvođača Sinovac od 250.000 doza, prozvođača Sinopharm 250.000 doza. Četvrti ugovor je za AstraZenecu uz napomenu da je za njenu nabavku bila uključena Ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu. Kriteriji za odabir su brzina isporuke, cijena i uslovi plaćanja, a ponuđeni rokovi kreću se od 15 do 30 dana.

Vlada FBiH, 26. 5. 2021.

S obzirom na to da je Zastupnički dom PFBiH od Vlade FBiH samo “informiran o ugovorima za nabavku milion i po doza vakcina”, te nije, kako je prvobitno najavljeno, imao priliku da donosi odluku ni o vrstama vakcina, ni o cijenama i rokovima navedenim u ugovorima, obećanje Fadila Novalića u vezi s tim Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!