Neispunjeno

Gradnja HE „Dabar“ nije počela u junu

Premijer RS Radovan Višković najavio je još u svom ekspozeu kako će u 2019. godini započeti gradnja HE „Dabar“, a početkom februara ove godine je izjavio da bi izvođač radova trebao bi biti poznat do juna.

Hidroelektrana Dabar, snage 156 MW nalazi se u kaskadnom slivu Sistema hidroelektrana Trebišnjice, i kupi sliv voda Gornjih Horizonata Hercegovine, čime ne samo da proizvodi sopstvene gigavat/sate već istu vodu preliva na Bilećko jezero, povećava proizvodnju na HE Trebinje i otvara mogućnost za završetak projekta HE Dubrovnik 2 između Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS) i Hrvatske Elektroprivrede. Početak izgradnje planiran je 2019. godine, a završetak 2021. godine. Investiciona vrijednost je oko 240 miliona evra, a do sada je urađeno oko 70 miliona evra.”

Radovan Višković, Ekspoze, 17.12.2018.

U februaru je Višković održao sastanak sa direktorom HE Trebinje, Željkom Zubcem, te je rekao da će izvođač biti poznat do polovine godine.

Kako se ne bi gubilo vrijeme, što se dešavalo u ranijem periodu, odlučili smo, sa novom upravom u Elektroprivredi RS, omogućiti procedure ubrzano, poštujući zakonske okvire i evo, već sada smo u poziciji da smo raspisali tender za izgradnju HE Dabar, prije svega ovog građevinskog i mašinskog dijela. Ja se nadam da će biti poznat izvođač radova do polovine ove godine, znači negdje oko juna mjeseca i da će se već moći krenuti u realizaciju.”

Radovan Višković, 08.02.2019.

Preduzeće „Hidroelektrana Dabar” raspisalo je još u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata ove HE u vrijednosti oko 430 miliona KM, a rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine.

Kako je prenio portal Capital.ba, nakon otvaranja ponuda, u drugi krug takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije,“China Gezhouba Group Co. LTD” i “China International Water & Electric Corp”, dok se finalni odabir očekuje u junu.

Imaju dva kvalifikovana izvođača i sada im je dat rok za dostavljanje komercijalnih ponuda. Dvije kineske kompanije idu u drugi krug takmičenja i očekujem da u junu potpišemo ugovor.“

Luka Petrović, V.d. direktora „Elektroprivrede RS“, 27.04.2019.

Odabir finalnog izvođača radova još uvijek nije izvršen, niti je potpisan ugovor, a preduzeće HE “Dabar” Vladi RS uputilo je zahtjev za dokapitalizaciju preduzeća za dodatnih 34 miliona KM, što je Vlada RS i odobrila, kako prenosi portal Capital.ba. Vrijednost projekta tako je porasla na 488 miliona KM.

‘Hidroelektrane na Trebišnjici’ će kao osnivač „HE Dabar“ povećati osnovni kapital društva novim novčanim ulogom u iznosu od 34 miliona KM iz redovnih novčanih sredstava preduzeća ostvarenih naplatom potraživanja od kupaca povezanih pravnih lica. Taj novčani ulog predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala ’HE Dabar’, a sve u svrhu realizacije projekta izgradnje ’HE Dabar’“

Odluka Vlade RS

Osim toga, nakon što je saopšteno da su u drugi krug postupka prošle dvije kineske kompanije,“China Gezhouba Group Co. LTD” i “China International Water & Electric Corp”, diskvalifikovani konzorcijum, koji čine kompanije „China National Electric Engineering Co. Ltd“ iz Kine i „RIKO“ iz Slovenije, uputio je žalbu Kancelariji za razmatranje žalbi BiH u kojoj su naveli “da je očigledno unaprijed znao koji kandidat/kandidati će proći u sljedeću fazu postupka.”

Iako je rok koji je Višković postavio prošao, izvođač radova još uvijek nije poznat niti je gradnja HE “Dabar” počela u junu, pa će Istinomjer ranije dato obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!