Na ljeto počinje gradnja HE „Dabar“?

Premijer RS Radovan Višković najavio je još u svom ekspozeu kako će u 2019. godini započeti gradnja HE „Dabar“, a početkom februara je izjavio da bi izvođač radova trebao bi biti poznat do polovine ove godine.

Hidroelektrana Dabar, snage 156 MW nalazi se u kaskadnom slivu Sistema hidroelektrana Trebišnjice, i kupi sliv voda Gornjih Horizonata Hercegovine, čime ne samo da proizvodi sopstvene gigavat/sate već istu vodu preliva na Bilećko jezero, povećava proizvodnju na HE Trebinje i otvara mogućnost za završetak projekta HE Dubrovnik 2 između Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS) i Hrvatske Elektroprivrede. Početak izgradnje planiran je 2019. godine, a završetak 2021. godine. Investiciona vrijednost je oko 240 miliona evra, a do sada je urađeno oko 70 miliona evra.”

Radovan Višković, Expoze, 17.12.2018.

U februaru je Višković održao sastanak sa direktorom HE Trebinje, Željkom Zubcem, te je rekao da će izvođač biti poznat do polovine godine.

Kako se ne bi gubilo vrijeme, što se dešavalo u ranijem periodu, odlučili smo, sa novom upravom u Elektroprivredi RS, omogućiti procedure ubrzano, poštujući zakonske okvire i evo, već sada smo u poziciji da smo raspisali tender za izgradnju HE Dabar, prije svega ovog građevinskog i mašinskog dijela. Ja se nadam da će biti poznat izvođač radova do polovine ove godine, znači negdje oko juna mjeseca i da će se već moći krenuti u realizaciju.”

Radovan Višković, 08.02.2019.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će u junu biti poznat izvođač radova na gradnji HE “Dabar”, te da li će gradnja početi u predviđenom roku.

(Istinomjer.ba)

Nova najava – Vijeće ministara BiH u maju?

Nakon mnogobrojnih neispunjenih najava u vezi formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH datih od strane visokih...

Uskoro počinje druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići?

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić i direktorica KJKP ”Sarajevogas”, Nihada Glamoč su u petak, 19. aprila, potpisali Sporazum o realizaciji projekta...Banja Guber počinje sa radom do kraja godine?

Još tokom predizborne kampanje, načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić najavio je obnovu Banje Guber, koja se nalazi u ovoj općini. 2019. godina bit će godina rješavanja najznačajnijeg...