U Ustavu RS ne piše da je “RS dominantno država srpskog naroda”

Uvidom u Ustav Republike Srpske utvrdili smo da, kako u preambuli, tako ni u samom Ustavu ne postoje odrednice koje kažu da je Republika Srpska država, a time ni odrednica da je ovaj entitet “dominantno država srpskog naroda”.

U kontekstu pokretanja pravne procedure pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine “radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS” koje je nedavno najavljeno od strane Stranke demokratske akcije (SDA), zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Alma Čolo u jednoj od političkih emisija na tu temu između ostalog je izjavila:

Republika Srpska je dominantno država srpskog naroda kako piše u Ustavu njihovom. A ona nije država, ona je entitet…

Alma Čolo, 04.02.2019.

Uvidom u Ustav Republike Srpske utvrdili smo da, kako u preambuli, tako ni u samom Ustavu ne postoje odrednice koje kažu da je Republika Srpska država, a time ni odrednica da je ovaj entitet “dominantno država srpskog naroda”.

Tako se u preambuli Ustava RS između ostalog navodi da Narodna skupština RS donosi Ustav RS “izražavajući opredjeljenost Republike Srpske za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za Bosnu i Hercegovinu, kojim se nedvosmisleno prihvata, potvrđuje i garantuje ustavno-pravni položaj Republike Srpske, kao jednog od dva entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine”.

U ovom kontekstu, a u tekstu samog Ustava RS u njegovom članu 1. stoji:

Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavno-pravni entitet. Republika Srpska samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije. Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i Hercegovini. Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj.

Ustav Republike Srpske

Ovim Istinomjer izjavu Alme Čolo da u Ustavu RS piše da je Republika Srpska “dominantno država srpskog naroda” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...