U Ustavu RS ne piše da je “RS dominantno država srpskog naroda”

Uvidom u Ustav Republike Srpske utvrdili smo da, kako u preambuli, tako ni u samom Ustavu ne postoje odrednice koje kažu da je Republika Srpska država, a time ni odrednica da je ovaj entitet “dominantno država srpskog naroda”.

U kontekstu pokretanja pravne procedure pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine “radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS” koje je nedavno najavljeno od strane Stranke demokratske akcije (SDA), zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Alma Čolo u jednoj od političkih emisija na tu temu između ostalog je izjavila:

Republika Srpska je dominantno država srpskog naroda kako piše u Ustavu njihovom. A ona nije država, ona je entitet…

Alma Čolo, 04.02.2019.

Uvidom u Ustav Republike Srpske utvrdili smo da, kako u preambuli, tako ni u samom Ustavu ne postoje odrednice koje kažu da je Republika Srpska država, a time ni odrednica da je ovaj entitet “dominantno država srpskog naroda”.

Tako se u preambuli Ustava RS između ostalog navodi da Narodna skupština RS donosi Ustav RS “izražavajući opredjeljenost Republike Srpske za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za Bosnu i Hercegovinu, kojim se nedvosmisleno prihvata, potvrđuje i garantuje ustavno-pravni položaj Republike Srpske, kao jednog od dva entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine”.

U ovom kontekstu, a u tekstu samog Ustava RS u njegovom članu 1. stoji:

Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavno-pravni entitet. Republika Srpska samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije. Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i Hercegovini. Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj.

Ustav Republike Srpske

Ovim Istinomjer izjavu Alme Čolo da u Ustavu RS piše da je Republika Srpska “dominantno država srpskog naroda” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija savremeno opremljeno gradsko pozorište?

Direktor Javne ustanove za kulturu - Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Mladen Janković najavio je da bi ova...

Mehanizam koordinacije nije imao potpuni konsenzus u pripremi odgovora na Upitnik EK

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...Kakanj: Završeni radovi na rekonstrukciji dijela dotrajale mreže daljinskog grijanja

U maju ove godine iz Općine Kakanj je saopćeno da će lokalne vlasti nastaviti sa realizacijom projekta rekonstrukcije dotrajale mreže daljinskog grijanja na području ove općine. Krajem maja...