SDA najavila preispitivanje naziva entiteta Republika Srpska

Kako stoji u saopštenju za javnost Stranke demokratske akcije objavljenom 23.01.2019. godine na zvaničnoj stranici ovog političkog subjekta, SDA će “putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS”.

U saopštenju se još pored ostalog navodi da je “vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH  za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH”, te na kraju dodaje:

Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Stranka demokratske akcije, 23.01.2019.

Istinomjer će pratiti da li će SDA ispuniti dato obećanje.

(Istinomjer.ba)

Uskoro potpisivanje ugovora o gradnji poddionice Vranduk – Ponirak na autoputu A1

Nakon što je kompanija Autoceste FBiH odabrala najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju autoputa A1 od Zenice prema sjeveru...

Usmjerena sredstva za obnovu Saborne crkve i crkve Sv. Luke Evanđeliste

Tokom posjete ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damira Filipovića Vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću upriličenoj 15.03.2019. godine, kardinal je...Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove godine, sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, najavio da...