Neistina

U Ulici Zelenih beretki nisu smještene sve institucije BiH

U razgovoru za Euronews Srbija, 11. juna 2021. godine, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je, komentirajući imenovanje ulica i ustanova, kao i odlikovanje osoba osuđenih za ratne zločine, iznio jednu netačnu tvrdnju.

FOTO: Euronews Srbija
FOTO: Euronews Srbija

Odgovarajući na pitanje kako će se osjećati student Bošnjak koji zatraži smještaj u Javnoj ustanovi “Studentski centar Pale”, na čijoj zgradi je postavljena ploča sa imenom Radovana Karadžića, Dodik je izjavio da je to “kompleksno, ali imate i Srba koji danas idu na fakultete u Sarajevo i oni imaju problem kada naiđu na ulicu Zelenih beretki, koja se nalazi u centru grada, gde su smeštene sve institucije BiH”.

Da, to je kompleksno, ali imate i Srba koji danas idu na fakultete u Sarajevo i oni imaju problem kada naiđu na ulicu Zelenih beretki, koja se nalazi u centru grada, gde su smeštene sve institucije BiH. Ja jesam za tu vrstu dijaloga i nisam za politiku tuk na utuk. Ali, naprosto, stvari stoje tako. Imate škole koje nose nazive dokazanih fašista iz muslimanskog naroda.

Milorad Dodik, 11. 6. 2021.

Istinomjer podsjeća da se istom tvrdnjom bavio u februaru 2021. godine, u analizi “Institucije BiH nisu u Ulici Zelenih beretki”, kada je slična izjava Milorada Dodika ocijenjena kao neistinita.

Na zvaničnoj web stranici Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine moguće je pronaći Adresar institucija u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg su nabrojane institucije BiH, kao i njihove adrese.

Uvidom u spomenuti adresar moguće je utvrditi da je samo jedna institucija – Agencija za statistiku BiH, smještena na adresi Zelenih beretki (broj 26), dok se niti jedna druga institucija ne nalazi u ovoj ulici.

S obzirom na to da se u Ulici Zelenih beretki nalazi samo Agencija za statistiku BiH, Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika da su sve institucije Bosne i Hercegovine smještene u Ulici Zelenih beretki ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!