Ispunjeno

U spomen parku Vraca ponovo gori vječna vatra

U toku obilježavanja Dana Kantona Sarajevo (KS) koji traju od 02. do 09. maja, premijer ovog kantona Edin Forto je najavio kako će 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom na lokaciji spomen parka Vraca ponovo biti upaljena vječna vatra koja nije gorjela od 1992. godine.

Mi smo 9. maj koji je završni dan za Dane Kantona, želimo, bez obzira na vremenske uslove, revitaliziramo jednu lokaciju, koja je lokacija spomen park Vraca, koja je bila značajno zapuštena u proteklom periodu, često i zaprljana, bili su neki pokušaji da se očisti ali znate kako, očistite nešto onda to ne održavate i onda nakon par godina imate istu situaciju. Ministar komunalne privrede Mandić posebno se založio da se gore ožive fontana i vječna vatra koja je gore takođe ugašena dugo vremena i ako bude sve kako treba mi bi mogli na 9. maj ponovo to oživjeti i da onda jednim kontinuitetom programa na toj izrazito bitnoj lokaciji oživimo sjećanje na ono što zapravo taj državni spomenik i ta lokacija predstavlja.“

Edin Forto, 07.05.2019.

Kako je i najavio premijer KS, vječna vatra u spomen parku Vraca ponovo je upaljena u četvrtak 9. maja, a upalio ju je bivši član Narodno – oslobodilačke borbe (NOB-a), Raif Dizdarević.

Tom prilikom delegacija Vlade KS, koju je predvodio premijer Edin Forto, položila je i cvijeće na spomeniku palim borcima NOB-a.

Borba protiv fašizma i dalje traje, on se samo mijenja u nekim oblicima i vremenima, ali mi pred njim ne smijemo ustuknuti, nego se moramo nastaviti boriti.”

Edin Forto, 09.05.2019.

S obzirom da je nakon 27 godina ponovo upaljen plamen vječne vatre na lokaciji spomen parka Vraca, Istinomjer će obećanje Edina Forte da će se to desiti 9. maja, ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!