Neutemeljeno

U skladu sa zakonom, članovi Predsjedništva BiH moraju imati obezbjeđenje

U jednom od svojih javnih istupa, kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Vojin Mijatović između ostalog je govorio o odlukama koje će donijeti kada ga, kako je rekao, u oktobru ove godine građani izaberu za člana Predsjedništva BiH.

Foto: Facebook/Vojin Mijatović

“Moja plata i plata mojih savjetnika bit će na nivou minimalne zakonske plate u državi, sav ostatak od ličnih primanja ići će u fond za finansiranje talentovane djece širom BiH”, izjavio je Mijatović, ali i ustvrdio da kao član Predsjedništva BiH neće imati obezbjeđenje:

Biću predsjednik koji neće imati obezbjeđenje, jer nam treba predsjednik građana, a ne predsjednik koga policija čuva od građana.

Vojin Mijatović, 3.7.2022.

Međutim, u skladu s važećim zakonima i odlukama, članovi Predsjedništva BiH tokom svog mandata moraju imati ličnu pratnju.

Tako su, u skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Uputstvom o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog osiguranja osoba, objekata i imovine, štićene osobe članovi Predsjedništava BiH, Vijeća ministra BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH, članovi kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i članovi kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U skladu sa zakonom Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH spomenutim osobama pruža fizičku i tehničku zaštitu.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, 11.12.2019.

Podsjećamo, u skladu sa članom 6. Zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, “Nadležnosti Direkcije”, u stavu (h), navodi se:

Organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite lica i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih organa koji se posebno štite u skladu odgovarajućim zakonima, međunarodnim obavezama i drugim propisima koje donosi Vijeće ministara BiH.

Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela

Navedeno Uputstvo o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog osiguranja osoba, objekata i imovine Vijeće ministara BiH donijelo je na svojoj 81. sjednici 11.4.2005. godine.

S obzirom na to da važeći zakoni i odluke propisuju da su članovi Predsjedništva BiH štićene osobe, tvrdnju Vojina Mijatovića da, ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH neće imati obezbjeđenje, Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!