Neistina

U SAD-u nemaju svi ista prava nakon odslužene zatvorske kazne

Gostujući u emisiji “Telering” 10. februara 2021. godine, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović komentarisala je pismo Valentina Inzka upućeno Narodnoj Skupštini RS-a, kojim se zahtijeva oduzimanje povelja s odlikovanjima, koje su dodijeljene ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

Izvor: RTRS

Braneći stav, prema kojem nema ništa sporno u dodjeli odlikovanja Karadžiću, Krajišniku i Plavšić, Cvijanović je navela kako oni imaju ista prava kao i svi drugi građani, te da je to praksa svuda u svijetu, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Međutim, ono što mene ovdje interesuje nije njegov zahtjev, jer su naše partije jasno se odredile oko tog. Imali su objašnjenje, dakle, imate ljude koji su odslužili svoje kazne i prema tome, nakon toga, oni su građani kao i svi drugi građani, sa svojim pravima i tako je svugdje u svijetu, uključujući one najveće sisteme poput Amerike itd., pa tako valjda treba da je ovdje.

Željka Cvijanović, 10. 2. 2021.

Organizacioni odbor, koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS-a, 24. oktobra 2016. godine dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, među kojima su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik te Biljana Plavšić.

I dok su Plavšić i Krajišnik bili na slobodi u trenutku odlikovanja, Karadžić trenutno služi doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progon Hrvata i muslimana, opsadu Sarajeva, kršenja zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti.

Cvijanović je navela kako osuđenici, nakon odslužene kazne, imaju ista prava kao i svi drugi građani, ustvrdivši da je to tako i u velikim sistemima poput “Amerike”.

Ipak, realnost osoba koje su osuđene za krivična djela u SAD-u drugačija je nego što Cvijanović tvrdi.

Prema podacima Američke unije građanskih sloboda, dvije američke savezne države, Iowa i Kentucky, nakon sudske presude, osuđenim osobama doživotno oduzimaju pravo glasa na izborima. Do 2016. godine i Florida je također bila država koja je doživotno oduzimala pravo glasa osuđenicima za krivična djela. Iako su napravljeni koraci ka vraćanju glasačkih prava osobama koje su počinile krivično djelo, većini njih je samo formalno vraćeno glasačko pravo nakon odsluženja “cjelokupne kazne”. Guverner Floride Ron DeSantis 2019. godine potpisao je zakon kojim se pod “odsluženjem cjelokupne kazne” podrazumijeva i plaćanje sudskih troškova, dodatnih kazni, te plaćanje restitucije.

Izvor: Američka unija građanskih sloboda

U većini drugih država osuđenici mogu glasati, ili kada izađu iz zatvora ili nakon odsluženja kazne, koja uključuje i period uslovne slobode ili ranijeg puštanja na slobodu. Detaljne informacije o vraćanju građanskih sloboda u pojedinim državama SAD-a možete pronaći i na internet-stranici Nacionalne konferencije državnih zakonodavaca (National Conference of State Legislatures).

S obzirom na to da je Radovan Karadžić na odsluženju kazne doživotnog zatvora, ali i da pojedine savezne države u Americi trajno oduzimaju pravo glasa osuđenicima za krivična djela koji su osuđeni na zatvorsku kaznu, tvrdnju Željke Cvijanović, da u SAD-u osuđenici koji su odslužili svoje kazne imaju ista prava kao i svi drugi građani, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!